Briško oljčno olje štirinajstkrat zlato v Splitu

Brici so v mednarodni konkurenci odnesli najvišja priznanja.

Objavljeno
25. februar 2014 09.44
ankele/alenka
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica

Dobrovo – Na mednarodni prireditvi oljkarjev Sredozemlja Maslina v Splitu, na kateri je sodelovalo kar 657 oljkarjev iz desetih sredozemskih držav, so se Brici odlično odrezali, saj so bili med več kot stotimi sodelujočimi oljkarji iz Slovenije po številu medalj daleč najuspešnejši.

Ocenjevanja se je namreč udeležilo devet članov Društva oljkarjev Brda ter Vinske kleti Goriška brda in prav vsi so odnesli zlata odličja. Jadran Jakončič s Huma je za briško črnico prejel zlato kolajno, plaketo za najboljše sortno ekstra deviško oljčno olje (prvak sorte) ter prestižni naslov 20 najboljših oljčnih olj prireditve. Kmetija Drnovšček iz Vedrijana je poleg dveh zlatih kolajn za ekstra deviško oljčno olje (belica in blend) prejela posebno nagrado − naslov vicešampiona za vložene oljke − in tako pometla z vso konkurenco iz večjih oljkarskih držav. Elizej Prinčič, predsednik Društva oljkarjev Brda, je za briško drobnico poleg zlate kolajne prejel še plaketo za najboljše sortno ekstra deviško oljčno olje (prvak sorte). Marijan Jericijo je prejel tri zlate kolajne za tri različna ekstra deviška oljčna olja. Ostali člani, ki so prejeli zlata odličja za ekstra deviško oljčno olje, so še Ivan Skubin, Vilko Prinčič, Aleš Bučinel, Ivan Jenko, Boris Marinič in Ivan Simčič.

Uspeh briških oljkarjev, članov Društva oljkarjev Brda in Vinske kleti Goriška brda, ki so v hudi mednarodni konkurenci odnesli najvišja priznanja, priča o tem, da Brici pridelujejo vrhunsko ekstra deviško oljčno olje butičnega razreda. Posebej se veselijo uspehov črnice in drobnice, avtohtonih briških sort, s katerimi dosegajo mednarodno prepoznavnost.