Briško oljčno olje tudi na trgovskih policah

Oljk je letos kar trikrat več kot lani, v posodobljeni oljarni na Dobrovem jih čakajo med 150 in 200 tonami.

Objavljeno
24. oktober 2013 22.22
Oljke pobirajo
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica

Dobrovo – Brici so z letošnjo letino oljk izjemno zadovoljni, saj jih je kar trikrat več kot lani, poleg tega mladi nasadi prihajajo v polno rodnost. Skupaj z društvom oljkarjev Goriške zato nameravajo organizirati lastno skupino proizvajalcev oljčnega olja, ki naj bi ga prodajali tudi v trgovinah.

»Če hočemo obdržati kakovost in zaščititi blagovno znamko Uelije, moramo tiste, ki imajo resne načrte s pridelavo in trženjem olja, povezati v skupino proizvajalcev. Zanjo daje z evropskimi sredstvi finančno podporo tudi država, in sicer pri kritju zagonskih stroškov. Upamo, da bomo načrt uresničili že prihodnje leto,« pravi Elizej Prinčič, predsednik Društva oljkarjev Brda.

»Če bo tudi letina prihodnje leto tako dobra kot letošnja, se bo oljčno olje iz Brd in Goriške znašlo tudi na trgovskih policah. Sprejeli pa bomo pravilnik o proizvodnji s strogimi pravili, kdo lahko to blagovno znamko trži,« napoveduje. Prinčič računa, da bo v skupini med 30 in 40 proizvajalci olja, količina pa bi morala dosegati vsaj 30 ton letno, če bi hoteli svoj proizvod ponujati širšemu tržišču in ga tržiti.

Letošnjo izredno letino oljk so v Brdih, ki so v Evropi najsevernejše območje, kjer oljke še gojijo, pospremili tudi s številnimi novimi pridobitvami v oljarni na Dobrovem. Po besedah Kristijana Radikona, ki je v njej zaposlen, so obnovili stiskalnico, tako da bo kakovost olja še boljša, prav tako tudi črpalke.

»Oljarno bomo odprli v sredo, 30. oktobra. Njena kapaciteta znaša tono predelanih oljk na uro. Lani smo stisnili okrog 80 ton oljk, ki so ga morali ojlkarji sami ustekleničiti in prodati. Letos ne bo več tako, saj smo nabavili stroj za stekleničenje«. Računajo, da bodo letos stisnili od 150 do 200 ton oljk, slaba tretjina pa jih pride v torkljo na Dobrovo iz Italije.