Bruselj nadaljuje postopek proti Avstriji zaradi otroških dodatkov

Prikrajšani otroci mobilnih delavcev: kot lokalni delavci v Avstriji plačujejo prispevke za socialno varnost in davke, deležni pa so manj ugodnosti zgolj zato, ker njihovi otroci živijo v drugi državi članici.
Fotografija: FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Tomi Lombar/Delo

Evropska komisija se je odločila nadaljevati postopek proti Avstriji, ker njena zakonodaja o indeksaciji družinskih prejemkov in družinskih davčnih olajšav ni v skladu s pravili EU. Poslala ji je obrazloženo mnenje in Dunaj ima zdaj dva meseca časa za ukrepanje glede otroških dodatkov, sicer bo sledil postopek na Sodišču EU.

Bruselj je postopek proti Avstriji sprožil januarja letos, vendar po oceni komisije odgovor, ki so ga dobili z Dunaja, ne upošteva pomislekov, zato postopek nadaljujejo.



V Avstriji so od 1. januarja družinski prejemki in davčne olajšave za otroke, ki prebivajo v drugi članici, odvisni od življenjskih stroškov v tej članici. To pomeni, da so številni državljani EU, ki v Avstriji delajo ter tam tako kot lokalni delavci plačujejo prispevke za socialno varnost in davke, deležni manj ugodnosti zgolj zato, ker njihovi otroci živijo v drugi državi članici, pojasnjujejo v Bruslju.

»Pravičnost in enaka obravnava sta temelj našega enotnega trga. Mobilni delavci, ki v sistem socialne varnosti prispevajo enako kot lokalni delavci, bi morali biti deležni enakih ugodnosti,« je poudarila evropska komisarka za zaposlovanje in socialne zadeve Marianne Thyssen.

Avstrijskemu zakonu že vseskozi ostro nasprotuje tudi Slovenija, ki se je novembra lani pridružila skupini še šestih članic Unije, ki so se pri evropski komisiji pritožile zaradi indeksacije avstrijskih otroških dodatkov in komisarko pozvale, naj preveri, ali je avstrijski ukrep v skladu s pravnim redom EU.

Milan Brglez. FOTO: Leon Vidic/Delo
Milan Brglez. FOTO: Leon Vidic/Delo

Z nadaljevanjem postopkov evropske komisije proti Avstriji v zvezi z indeksacijo otroških dodatkov je že izrazil zadovoljstvo evropski poslanec Milan Brglez. Veseli ga, da je v primeru avstrijske zakonodaje, ki uzakonja indeksacijo otroških dodatkov za otroke slovenskih staršev, evropska komisija privzela potrebne ukrepe, ki bodo, upa, zagotovili, da bo Avstrija spoštovala pravo EU. »Če želimo, da EU obstane in se razvija, moramo pravo EU udejanjati v vsaki državi, tudi v Avstriji.«

Po Brglezovem mnenju EU svojih državljanov ne sme deliti na prvo- in drugorazredne: »To je v nasprotju z njenim bistvom in z njenimi dosežki. To še posebej velja za najranljivejše skupine, kot so otroci. Postopek proti Avstriji bom spremljal tudi v nadaljevanju, s svojim udejstvovanjem v evropskem parlamentu pa poskušal doseči, da Avstrija čim prej prekine izvajanje zakonodaje, ki je v nasprotju z zakonodajo EU.«

Preberite še:

Komentarji: