Buje in Piran v skupno slavje, Joras protestira

Občini v nedeljo zvečer pripravljata veliko slavje ob vstopu Hrvaške v EU. Bossman bo Andreašiču predal zastavo na mostu.

Objavljeno
26. junij 2013 23.23
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Sečovlje – V nedeljo zvečer bodo Istrani bučno proslavili vstop Hrvaške v EU. Ena osrednjih slovesnosti bo na mejnem prehodu Plovanija (Sečovlje), kjer bo na mostu čez Dragonjo piranski župan Peter Bossman bujskemu kolegu Ediju Andreašiću opolnoči predal evropsko zastavo.

Evropsko zastavo bodo potem na južni strani mostu dvignili visoko na drog. Ker bo dogajanje pred igralnico Mulino, temu nasprotuje Joško Joras.

Joško Joras je včeraj poslal piranskemu županu Bossmanu pismo, v katerem izraža ogorčenje nad tem, da bi župan sodeloval na proslavi na parkirišču Casinoja Mulino, katerega lastnik je Urban Cerar.

Bo župan ogrozil arbitražni postopek?

S Cerarjem ima Joško Joras številne neporavnane (in poravnane) sodne račune. Cerar je namreč kupil od hrvaške države zemljo, ki jo ima v lasti tudi slovenski Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov. »Temu skladu jaz že več let plačujem zakupnino in državi Sloveniji katastrski dohodek. Toda Hrvaška je že leta 1993 ponaredila zemljiško knjigo, si zemljo na svoj način prilastila (ne samo last slovenske države, tudi zasebnikov, slovenskih državljanov). Stoletja staro dokumentacijo o lastništvu teh zemljišč hrani edino zakonita zemljiška knjiga v Piranu. Zemljo, ki jo jaz obdelujem in zanjo plačujem, je kupil od hrvaške države Urban Cerar, zato menim, da bi bila navzočnost piranskega župana na nezakonito odvzetem zemljišču žalitev vsakega ozaveščenega slovenskega državljana,« pravi Joško Joras, ki ga skrbi, da bi takšna navzočnost slovenskih oblastnikov lahko naredila škodo slovenskim zahtevam v arbitražnem postopku.

Peter Bossman nam včeraj na naša vprašanja ni odgovoril neposredno. Je pa Slavica Tucakov, odgovorna za odnose z javnostjo, v njegovem imenu pojasnila, da je župan z veseljem sprejel povabilo bujskega kolega in bo rad pozdravil vstop Hrvaške v EU. Zato bo piranska občina tudi sodelovala pri organizaciji slovesnosti, saj je župan prepričan, da takšna slovesnost nikakor ne more vplivati ali prejudicirati meje, o kateri bo odločalo arbitražno sodišče. »Skupno praznovanje med sosednjima občinama v Istri je še dodaten dokaz, da v Istri odlično sodelujemo in smo v zelo dobrih, prijateljskih odnosih,« je zapisala Slavica Tucakov.

Stojnice z dobrotami iz Istre z obeh strani meje

Slovesnost ob kontrolni točki v Plovaniji se bo začela v nedeljo, 30. julija ob 21. uri, vabljeni so vsi prebivalci vseh sosednjih občin in vsi drugi. Tam bodo postavili stojnice, predstavili se bodo vinarji in oljkarji z obeh strani meje, nastopila bosta dva pevska zbora, pihalni orkester, zapeli bodo evropsko himno, nastopilo bo tudi nekaj društev iz slovenske Istre. Zvečer okoli 23. ure so napovedali nastop hrvaškega pevca Petra Graša in opolnoči velik ognjemet, čeprav upravljavci Krajinskega parka zanj niso dali soglasja. Toda Hrvaška gre samo enkrat v EU, upravičujejo napovedano veselje organizatorji.

Dogodek bo protokolarno ostal na lokalni ravni, saj se bodo državniki zbrali na slovesnosti v Zagrebu. Takšno proslavo hrvaškega vstopa na Plovaniji podpirajo tudi predstavniki krajanov iz Sečovelj in predstavniki slovenskega lokalnega gospodarstva, ki so prepričani, da se bo istrski prostor po vstopu lahko bolj povezal in od tega užival prednosti.

Italijanski, slovenski, hrvaški sindikati proti moratoriju

Stranka SLS je v zvezi z vstopom Hrvaške v EU s pobudo poslanca Franca Pukšiča že pred dnevi predlagala, da bi tudi na Plovaniji ukinili eno nadzorno točko in ju združili. Toda na ministrstvu za notranje zadeve so odgovorili, da je med Slovenijo in Hrvaško 57 mejnih prehodov (17 za mednarodni cestni, 8 za železniški, 10 za meddržavni promet in 22 za obmejni promet). Slovenska in hrvaška država sta se dogovorili za skupni nadzor od 1. julija na 30 mejnih prehodih, preostale bodo urejali pozneje. Tako bosta tudi na območju Sečovelj - Plovanije ostali dve kontrolni točki. Verjetno bo tako do vstopa Hrvaške v schengen (predvidoma čez dve leti) ali pa do odločitve arbitražnega sodišča.

Vstop Hrvaške v EU so v torek zvečer proslavili tudi člani Hrvaškega kulturnega, prosvetnega in športnega društva Istra Piran v Koštaboni pri Kopru, kjer je nastopila vrsta društev z obeh strani meje. Predsednik Joso Begić je ob tem izrazil pričakovanje, da bi odgovorni v Sloveniji proučili možnost priznanja statusa narodnostne manjšine pripadnikom hrvaškega naroda, ki živijo v Sloveniji.

Danes pa se bodo najprej na mejnem prehodu Kaštel, pozneje pa še na nekdanjem mejnem prehodu Škofije sestali predstavniki italijanskih, slovenskih in hrvaških sindikatov, da pozdravijo vstop Hrvaške v EU in hkrati izrazijo skupno nasprotovanje dvoletnemu moratoriju zaposlovanja Hrvatov v državah EU. Tak ukrep je neučinkovit in celo škodljiv, so prepričani predstavniki sindikatov treh držav.