Čarobni gozd čaka ministrstvo za izobraževanje

Dovoljenje za zasebni vrtec še ni izdano, najemnina »konkretna«.

Objavljeno
06. september 2016 19.04
Polona Malovrh
Polona Malovrh

Vrata vrtca na Dobovcu pod Kumom so v novem šolskem letu ostala zaprta. Nataši Gruden Pižmoht, ki je po odločitvi trboveljske občine, da tam ne bo več javnega vrtca, v prostorih uredila zasebni vrtčevski zavod Čarobni gozd, ni uspelo pravočasno dobiti dovoljenja ministrstva za izobraževanje.

»Vsi smo razočarani. Pričakovali smo več posluha,« se je odzvala Pižmohtova. Dobovški predšolski oddelek Čarobni gozd bo prvi zasebni vrtec v Zasavju, a 12 malčkov izpod Kuma bo moralo še najmanj kakšen mesec počakati, preden bo lahko prestopilo prag »nove« igralnice. Krivda za zamudo z dovoljenjem ministrstva za izobraževanje ni njena, pravi Gruden Pižmohtova. »Vrtec Trbovlje se mora najprej izpisati iz razvida javnih veljavnih programov. Šele potem lahko dovoljenje dobimo mi. Postopki so dolgotrajni, vmes pa so bile še počitnice ...« pojasnjuje zasebnica, ki jo je po odločitvi trboveljske občinske uprave županje Jasne Gabrič, da vrtec zaprejo, poiskalo vodstvo Krajevne skupnosti Dobovec. Njen predsednik Marjan Jamšek poudarja neprecenljivo vrednost, ki jo podeželju prinaša otroški živžav, a žal je ta za Vrtec Trbovlje in občino postal prevelik strošek.

Majhna razdalja, velika razlika

Trboveljski Dobovec in zagorski Čemšenik, dve gorski vasici, loči le dobrih enajst kilometrov zračne razdalje, razlike v organiziranosti predšolske vzgoje med trboveljskim in zagorskim podeželjem pa so neprimerljive. Letos je v 28 oddelkov vrtca v Trbovljah vpisanih 532, v 35 zagorskih oddelkov pa 657 otrok. Januarja se jim bo pridružil še 36. oddelek; trije od teh so podeželski. Za oddelkom na Mlinšah in v Kisovcu je občina v teh dneh odprla še oddelek s šestnajstimi malčki pod Čemšeniško planino. V igralnico so preuredili prostore na podružnični šoli Čemšenik.

Medtem ko je podeželski vrtec na Dobovcu v začasnem mirovanju in je občina Trbovlje staršem predšolskih otrok ponudila, naj jih vpišejo v nov vrtčevski oddelek za 24 otrok, ki ga je 1. septembra odprla v dolini, na Osnovni šoli Alojza Hohkrauta, so v Zagorju prisluhnili staršem iz Čemšenika in v ureditev ter opremo prvega vrtčevskega oddelka v tem delu občine vložili 15.000 evrov. Glede na število vpisanih to pomeni skoraj tisočaka na malčka.

V Zagorju tako tudi podružnični vrtci ostajajo javni, medtem ko bo predšolske otroke na Dobovcu iz zagate poskusila reševati zasebnica iz Hrastnika. Pižmohtova bo na Dobovcu najemnica prostorov in opreme. O višini najema noče govoriti, saj v Trbovljah že doslej niso bili navdušeni nad pojavljanjem vrtčevske problematike v medijih. Občina Trbovlje, ki je varstvo na Dobovcu sprva prevalila na ramena staršev oziroma krajanov, očitno niti zdaj, ko so krajani našli rešitev v obliki zasebnega varstva, ni ravno zgled vzornega sodelovanja. Pižmohtova je za Delo dejala: »Niso nam prav nič pogledali skozi prste. Najemnina ni simbolična, je kar konkretna. Tako nam bo ob istih cenah varstva, ki so veljale doslej, šlo kar na tesno.«

Čarobni gozd bo zagotavljal celodnevno varstvo ter kosilo za predšolske in šolske otroke na Dobovcu. To pomeni, da se jim je uspelo dogovoriti o ponudbi, za katero so v javnem Vrtcu Trbovlje trdili, da bi povzročala prevelike stroške in da je zanjo premalo vpisanih. Pižmohtova bo zaposlila še dve pomočnici, glede kosil pa se je po več neuspelih poskusih v Hrastniku, kjer so se izgovarjali na premajhne zmogljivosti, ter v vrtcih v Trbovljah in Zagorju, kjer so postavili previsoko ceno, dogovorila z Osnovno šolo Trbovlje.