Če bo Vrhunec odstavljen, bo odšel tudi Hojker

Če bo Vrhunec odstavljen zaradi pogodbe, ki ni bila realizirana, mene v tej zgodbi ne bo več zraven, je dejal strokovni direktor UKC.

Objavljeno
15. april 2014 01.12
Univerzitetni Klinični Center 13.4.2014 Ljubljana Slovenija
Milena Zupanič, notranja politika
Milena Zupanič, notranja politika

Ljubljana – Svet UKC danes ni obravnaval odgovornosti generalnega direktorja Simona Vrhunca zaradi drage pogodbe servisiranja operacijskih miz, zaradi katere ga je pred kratkim preiskovala policija. Člani sveta bodo do četrtka, ko bo izredna seja, posvečena zgolj Vrhuncu, proučili dokumente.

Če smo prav razumeli predsednico sveta UKC prof. dr. Sašo Markovič po štiriurni seji, se člani sveta ne nagibajo k zamenjavi generalnega direktorja: »Če nekoga zamenjaš in ne najdeš rešitve, pride drug in sistem se bo nadaljeval.«

Bolj določen je bil prof. dr. Sergej Hojker, strokovni direktor UKC, ki je za Delo povedal, da če bo Vrhunec zamenjan, ne namerava prevzeti še poslovnega vodenja UKC, prav nasprotno, napovedal je tudi svoj odhod: »Če bo Vrhunec odstavljen zaradi pogodbe, ki ni bila realizirana, mene v tej zgodbi ne bo več zraven.« Opozoril je na »pogromaški pristop« do Vrhunca. »Nikakršnega smisla nima zamenjati Vrhunca zaradi stvari, za katero še ni UKC plačal niti evra. Vprašanje je, ali je bila pogodba dobra ali slaba. Toda, ali so vse pogodbe optimalne? Ali je to zadosten razlog za odmevno hišno preiskavo?«

Pismo varuhinji človekovih pravic

Strokovni svet UKC, torej vodilni zdravniki, ki jih vodi Sergej Hoker, so danes soglasno sprejel besedilo pisma varuhinji človekovih pravic Vlasti Nussdorfer, v katerem protestirajo nad načinom preiskovanja pred očmi družinskih članov, predvsem mladoletnih otrok. Od varuhinje pričakujejo, da se bo zavzela za zaščito družinskih članov pri policijskih preiskovalnih dejanjih. »Prepričan sem, da je možno iste informacije pridobiti na drug način, ne da bi bila pri tem prizadeta dostojanstvo in integriteta družinskih članov,« je dejal prof. dr. Rajko Kenda, pobudnik pisma.

Spomnimo, da je Simon Vrhunec v imenu UKC sklenil pogodbo za triletno servisiranje 41 operacijskih miz s podjetjem z Medicoengineering za skoraj 771.000 evrov, kar je 256.000 evrov na leto, medtem ko je leto prej to servisiranje stalo približno trikrat manj. Pogodba še ni bila realizirana, pač pa je Vrhunec sklenil aneks, ki bo stroške znižal, poslabšal pa tudi pogoje vzdrževanja.

Finančni načrt: 424 milijonov evrov

Svet UKC je danes sprejel finančni načrt, ki predvideva 424,9 milijona evrov prihodkov in povsem enak znesek odhodkov. »Sprejeli smo izravnan načrt, kot zahteva vlada, čeprav bo dejansko nekaj minusa,« je povedala predsednica sveta prof. dr. Saša Markovič.

Lani je imel UKC 22 milijonov evrov primanjkljaja, za letos napovedujejo 14,6 milijona primanjkljaja, približno polovico tega zneska zaradi odprave plačnih nesorazmerij v skladu z zakonom. Načrtujejo, da bo UKC sprejel v bolnišnično oskrbo 111.334 bolnikov, v ambulantah pa bo obravnaval 753.724 bolnikov. »Poslali bomo apel na ministrstvo za zdravje, da se začnemo pogovarjati o realnih stroških v zdravstvu, ne pa da delamo neke programe, ki jih zahtevajo preživeta zakonodaja in pravila, ki se kar naprej spreminjajo,« je povedala Markovičeva.

Sprejeli so tudi sklepa, s katerima predlagajo računskemu sodišču, da opravi v UKC revizijo poslovanja in smotrnosti pogodb v 2013.