Celje namenilo skoraj pet milijonov evrov za socialne programe

Mestna občina Celje se bori s precej visoko stopnjo registrirane brezposelnosti, ki je avgusta 2014 znašala 16,1 odstotka.

Objavljeno
20. oktober 2014 14.50
LJUBLJANA SLOVENIJA 31.8.2012 ZIVILA NA RDECEM KRIZU NAMENJENA ZA POMOC SOCIALNO OGROZENIM SLOVENCEM FOTO JOZE SUHADOLNIK
Vili Einspieler, Celje
Vili Einspieler, Celje
Celje − Celjska mestna občina je v letošnjem proračunu za izvajanje socialnovarstvenih programov namenila skoraj pet milijonov evrov. Na ta način je prispevala svoj delček v mozaik socialnega varstva in poskušala vsaj omiliti problem revščine v občini, ki jo pesti visoka stopnja brezposelnosti.

V proračunu za leto 2014 je Mestna občina Celje (MOC) za izvajanje vseh aktivnosti, ki lahko pripomorejo k postavljenemu cilju, zagotovila 4.988.594 evrov. V primerjavi z zadnjimi leti je MOC letos zagotovila več sredstev tudi za stanovanjske skupine, subvencioniranje stanarin, institut družinskega pomočnika in informacijsko-koordinacijski center za starejše.

Več denarja je namenila za javno kuhinjo ter javne razpise za društva s področja socialne in zdravstvene dejavnosti. Vrsto programov, poleg tistih, ki so zakonsko določeni, pa občina delno ali v celoti financira na podlagi potreb v okolju.

V Baški bo letovalo več otrok kot lani

MOC tako sofinancira društva s področja socialnega in zdravstvenega varstva, nudi denarno pomoč ob rojstvu otroka, sofinancira socialne programe območnega združenja Rdečega križa Celje in Škofijske karitas Celje, financira javno kuhinjo, sofinancira Javni zavod Socio Celje, kamor spadajo socialnovarstveni programi, kot so materinski dom, zavetišče za brezdomce, Celje Zdravo mesto in subvencioniranje šolske prehrane v celjskih osnovnih šolah.

MOC kot ustanoviteljica družbe Celeia s sedežem na Hrvaškem in poslovno enoto v Celju vsako leto financira tudi letovanje v Celjskem domu v Baški na otoku Krku celjskim predšolskim otrokom in učencem, ki prihajajo iz socialno in zdravstveno ogroženih okolij. MOC je v letošnjem proračunu zagotovila 140.800 evrov in tako omogočila letovanje 307 otrokom, kar je 12 otrok več kot lani. V obdobju od 30. junija do 19. avgusta letos so izvedli pet desetdnevnih letovanj.

MOC je letos objavila tudi javni razpis za sofinanciranje projektov s področja mladinske dejavnosti. V proračunu je za projekte namenila dobrih 31.000 evrov. V sofinanciranje je bilo sprejetih 24 predlagateljev.