Cepivo učinkovalo kljub pretečenemu roku

Kaj se je zgodilo z 22 otroki, ki so bili v Zdravstvenemu domu Kranj cepljeni s starim cepivom?

Objavljeno
11. marec 2015 13.37
Brigite Ferlič Žgajnar, Ozadja
Brigite Ferlič Žgajnar, Ozadja
V kranjskem zdravstvenem domu je bilo novembra 2013 dvaindvajset otrok proti ošpicam, mumpsu in rdečkam cepljenih s cepivom, ki mu je za dva meseca pretekel dvoleten rok uporabe. Zgodba se je srečno iztekla.

Janko Kersnik, strokovni vodja Osnovnega zdravstva Gorenjske je povedal, da so v soglasju s starši in z odobritvijo pristojnih na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje zaplet v celoti zadovoljivo rešili, med drugim s posodobitvijo internih navodil in dodatnim informiranjem. »Cepitelji so pri teh otrocih preverili nivo protiteles, ki je pokazal odličen odziv na cepivo. Zaradi tega nobenega ni bilo potrebno ponovno cepiti in bodo cepljeni drugič po rednem programu, torej pred vstopom v šolo. Pri nobenem ni bilo nobenih zapletov ali reakcij po cepljenju,« je še pojasnil.

Smiselno preverjanje protiteles

Če so nivo protiteles za ošpice na sistematskem pregledu preverjali pri medicinski sestri, ki se je z njimi okužila pred nedavnim na Pediatrični kliniki v Ljubljani in kdaj nazadnje, zaradi varstva osebnih podatkov nismo izvedeli. Lahko pa sklepamo da ga niso, saj nam je tamkajšnja glavna medicinska sestra Marinka Pukart pojasnila, da tovrstno preverjanje ni utečena praksa in do lanskega leta ni bilo obolelih ali okuženih za ošpice: »Na sistematskih pregledih, ki jih opravi zaposleno osebje na tri leta ne preverjajo titrov protiteles na ošpice, ampak titer protiteles na hepatitis. Prav tako tega ne preverjajo ob sprejemu v službo, preverjajo pa precepljenost kandidatov za zaposlitev.«

Da bi bilo torej smiselno razmišljati o vpeljavi tovrstnega preverjanja, govori dejstvo, da je noseča medicinska sestra zbolela ljub temu, da je bila proti ošpicam cepljena dvakrat.

Sicer pa v zvezi s tem primerom še vedno potekajo epidemiološke preiskave v okviru katere so obravnavali že okoli petsto oseb, otrok in njihovih spremljevalcev. Za zdaj novih odkritji ošpic ni.