Sporazum s Fidesom za krajše čakalne vrste

Cerar zaradi sporazuma s Fidesom pomirjen, Koprivnikar meni, da bo v plačnem delu vplival na širši javni sektor.

Objavljeno
06. marec 2017 13.29
vidic Fides
Vi. V., STA
Vi. V., STA
Ljubljana − Na posvetu vlade ob začetku obiska na Goriškem je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc kolege informirala o nadaljevanju ukrepov za zmanjšanje čakalnih vrst. Ti so tudi del sporazuma s Fidesom, ki ga premier Miro Cerar podpira, minister Boris Koprivnikar pa meni, da bo v plačnem delu vplival tudi na druge poklice v javnem sektorju.

Predstavnikom vlade in Fidesa je uspelo doseči dogovor v petek zvečer, v soboto so ga tudi parafirali. Mora pa sporazum potrditi še vlada.

Premier Miro Cerar je zaradi sklenitve sporazuma pomirjen in vesel. »To je v korist vseh nas. S tem sporazumom je narejen pomemben korak naprej k skrajševanju čakalnih vrst. Konkretna finančna sredstva se bodo namenila ne samo za zdravnike, ampak tudi za vse zdravstveno osebje, da se bodo čakalne vrste zmanjševale,« je dodal. Poudaril je tudi pomen tega, da se s sporazumom izboljšuje položaj mladih zdravnikov specializantov.

Pri tem pa je dodal, da delajo tudi na sistemskih ukrepih v zdravstvu. Vlada je že pripravila vse zakone, ki so zdaj bodisi v javni razpravi bodisi že v razpravi v DZ. »Ti zakoni prinašajo pomembne sistemske ukrepe za prihodnja leta, ki bodo tudi pripomogli k skrajševanju čakalnih dob in k bolj učinkovitemu delu v zdravstvenih zavodih,« je še dejal.

Je pa minister za javno upravo Koprivnikar ocenil, da bo sporazum v plačnem delu vplival tudi na druge poklice v javnem sektorju. Gre za odpravo anomalij v plačnem sistemu, kjer bodo primerjali zahtevnost, obremenitve in posledice opravljanja poklica. Za odprave plačnih anomalij v javnem sektorju je letos na voljo 70 milijonov evrov.

»Ne bomo primerjali, da nekdo mora dobiti več, ker je nekdo drug dobil več, ampak bomo primerjali zahtevnost poklicev. Če se bo izkazalo, da bi glede na to morali še kakšen poklic premakniti po plačni lestvici, bomo to uskladili v okviru plačnih anomalij. Uskladitev mora biti zaključena do maja letos, tak je tudi podpisan dogovor, postopek je že stekel,« je v izjavi za medije dejal Koprivnikar po posvetu, ki je potekal v okviru obiska v Goriški regiji.

Ministrica Kolar Celarčeva pa je ocenila, da so dosegli dober dogovor za bolnike in zdravstvene delavce. Del dogovora se namreč nanaša tudi na projekt skrajševanja čakalnih vrst v zdravstvu. Trajal bo eno leto in vsi zdravstveni timi, ki bodo sodelovali v projektu, bodo nagrajeni po kakovosti, povečanem obsegu dela in po skrajševanju čakalnih dob. Za ta projekt je po ministričinih besedah namenjenih 36 milijonov evrov.