Cerkvi Sv. Duha na Javorci znak evropske dediščine

Med skupno 25 predlogi bo Evropska komisija znak evropske dediščine februarja podelila devetim.

Objavljeno
05. december 2017 12.35
Posodobljeno
05. december 2017 12.35
javorca
Šp. B., Blaž Močnik
Šp. B., Blaž Močnik

Pred uradnim začetkom evropskega leta kulturne dediščine 2018 je neodvisna žirija, ki jo je ustanovila Evropska komisija, izbrala devet spomenikov, za katere predlaga, da se jim dodeli znak evropske dediščine. Med predlaganimi spomeniki posebnega zgodovinskega in kulturnega pomena je tudi cerkev Svetega Duha na Javorci.

Evropska komisija bo odločitev o spomenikih, ki bodo dobili znak evropske kulturne dediščine, uradno razglasila februarja 2018, slovesna podelitev pa bo marca 2018.

 

»Evropska unija stoji na vrednotah, kot so mir, svoboda, strpnost in solidarnost. Teh vrednot pa ne smemo jemati za samoumevne, temveč se moramo vsak dan boriti zanje. Vse lokacije z znakom evropske dediščine promovirajo te vrednote in nas spominjajo na tiste, ki so se borili zanje in jih ohranili,« je pri tem povedal evropski komisar za izobraževanje, kulturo, mladino in šport Tibor Navracsis.

Cerkev Svetega Duha na Javorci ima sicer že desetletje posebno označbo evropske dediščine, kulturni spomenik državnega pomena pa je postala leta 1999. Lani je minilo sto let od njene zgraditve, ko je edino secesijsko cerkev pri nas obiskalo rekordnih 7200 ljudi.

Spominska cerkev Svetega Duha na Javorci je posvečena padlim avstro-ogrskim branilcem tolminskega bojišča soške fronte. Med prvo svetovno vojno so ga v čast in spomin na svoje padle tovariše zgradili pripadniki 3. gorske brigade, borbene enote 15. korpusa. Objekt je zasnoval dunajski slikar in scenograf Remigius Geyling, vodenje gradnje pa je prevzel poročnik madžarskega rodu Géza Jablonszky.

 

Obzidje in spodnji del zgradbe sta sicer kamnita, zgornji, večji del konstrukcije pa je iz macesnovega lesa. V notranjosti na hrastovih ploščah, ki simbolizirajo liste spominske knjige, po sistemu vojaške hierarhije najdemo vžganih 2564 imen na okoliških bojiščih padlih avstro-ogrskih vojakov, pokopanih na Ločah pri Tolminu. Leseno svetišče je tudi ena izmed postaj na zgodovinski poti, imenovani Pot miru, ki povezuje spomenike in ostaline prve svetovne vojne v Zgornjem Posočju. Leseno svetišče je novembra lani praznovalo stoto obletnico zgraditve.

Poleg cerkve na Javorci bodo znak evropske dediščine prejeli tudi leipziške točke glasbene dediščine v Nemčiji, sinagoga na ulici Dohany na Madžarskem, utrdba Cadine iz Italije, koncentracijsko taborišče Natzweiler in njegove podružnice v Franciji in Nemčiji, spominski center Sighet iz Romunije, Bois du Cazier iz Belgije, vas Schengen v Luksemburgu in Maastrichtska pogodba iz Nizozemske.