Cerkniško jezero lahko naraste še za dober meter

V Cerknici in v Dolenji vasi gasilci prinašajo izsuševalne naprave in razkužujejo hiše. Vodo je treba prekuhavati.

Objavljeno
11. november 2014 21.57
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica

Loško polje, Cerkniško polje – Gladina ojezeritve Loške doline se je danes višala le nekaj milimetrov na uro. Cerkniško jezero bi do sobote lahko naraslo za do pol metra, v naslednjem tednu pa za dodatnih 60 centimetrov. Pitna voda je res pitna le v Loški dolini, v vseh ostalih občinah v regiji jo je treba filtrirati in prekuhavati.

Meteorologi napovedujejo, da bo v naslednjih dneh z izjemo četrtka in noči na petek manj padavin, kot se jih je na širše območje notranjskih kraških polj zlilo prejšnji konec tedna, vendar pa toliko, da bodo reke in hudourniki še vedno naraščali.

Za jutri, pa s petka na soboto in do torka pričakujejo, da bo na območju notranjskih kraških polj padlo približno od deset do 30 litrov padavin na dan. Za primerjavo: od poldneva v četrtek, 6. novembra, do poldneva v petek, 7. novembra, so v Logatcu namerili 75 litrov padavin na kvadratni meter, v Iški vasi 88 litrov, v Postojni 91 litrov, v Ilirski Bistrici pa 96 litrov na kvadratni meter. Prognostiki opozarjajo, da bo lokalno padavin lahko tudi več, saj je natančnejše prognoze težko izdelovati, ker je vreme na Notranjskem ob hrvaški meji precej odvisno od vremenskega dogajanja v Kvarnerju.

Manj padavin v zadnjih dneh se kaže v današnjem blažjem naraščanju ojezeritve na Loškem polju. Gladina Cerkniškega jezera bi se lahko v naslednjih dneh in v prihodnjem tednu lahko dvignila za 50 do 110 centimetrov.

Hidrolog Janez Polajnar je danes še pojasnil, da je bila med letoma 1954 in 1989, v obdobju, za katerega imajo niz podatkov o višinah ojezeritve na Loškem polju, najvišja gladina izmerjena decembra leta 1966, in sicer 500 centimetrov. In zato, ker doslej še ni bilo zabeležene tako visoke gladine, kot so letošnje, ne morejo opraviti analiz in zelo zanesljivih napovedi. Na Loškem polju je vode ogromno. Medtem ko je vodostaj januarja 2014 v Pudobu znašal okrog 535 centimetrov, je ta ob 16. uri znašal šest metrov.

In ker poznavalci pravijo, da gladina vode na Loškem polju narašča še približno dva do tri dni po koncu močnejšega deževja, si nekateri v Kozariščah, Šmarati, Danah, Nadlesku, Pudobu, Podcerkvi ... še niso oddahnili.

Sto domačih gasilcev, tudi gasilcev z Vrhnike in iz Logatca ter 50 vojakov je danes utrjevalo protipoplavne pregrade in prečrpavalo vodo iz hiš. V Loški dolini je bilo danes poplavljenih deset hiš in 18 gospodarskih poslopij, 22 hiš in sedem gospodarskih objektov so pred vdorom vode branili s pregradami. Zaradi visoke vode so odklopil trafo postajo Pudob in za preskrbo z elektriko polovico hiš priklopili na agregate Slovenske vojske, sredi dneva pa so odklop dela daljnovoda in priklop na agregate načrtovali tudi za vasi Dane in Podcerkev.

Ocenjena škoda v Cerknici znaša 2,4 milijona evrov brez škode na pohištvu in vozilih. V tovarni negorljivih plošč Mineralka, kjer je škode za 700.000 evrov, bodo del proizvodnje zagnali konec tedna, kdaj bodo lahko zagnali računalniško vodeno proizvodnjo, še ne vedo.

V Cerknici in v Dolenji vasi gasilci prinašajo izsuševalne naprave in razkužujejo hiše. Razmere na Baču in v Koritnicah v občini Ilirska Bistrica so bile danes le malenkost boljše v primerjavi s ponedeljkom. Po cesti skozi Bač, kjer gasilci vodo izčrpavajo iz osmih kleti, voda še vedno teče, v Koritnicah pa lastniki sami izčrpavajo vodo iz osmih hiš. Cesti iz Knežaka na Bač sta bili danes še vedno zaprti. Pitna voda je kalna in jo je zato treba prekuhavati v občinah Ilirska Bistrica, Pivka, Postojna in Cerknica, ne pa v Loški dolini.