Četrti mesec policijske stavke

Stavkovni odbor policistov tudi o možnosti zaostritve stavke.

Objavljeno
15. februar 2016 22.14
Majda Vukelić
Majda Vukelić
Ljubljana – Po skoraj treh mesecih stavke bo danes jasno, ali bodo policisti stavko zaostrili. V pogajanjih doslej vladna in policijska stran nista dosegli občutnega napredka. Razlika med vladno ponudbo in policijskimi zahtevami je okoli 20 milijonov evrov.

Predsednik Policijskega sindikata (PSS) Slovenije Radivoj Uroševič nam je pojasnil, da bosta stavkovna odbora obeh policijskih sindikatov (poleg PSS še Sindikat policistov Slovenije) analizirala dosedanji potek stavke, ki traja že od 18. novembra lani, in pregledala, na katerih točkah so pogajanja obstala. »Z vladne strani so nam zagotovili navzočnost predstavnikov notranjega ministrstva in vrha policije. Predvidevam, da se bomo pogovorili o tem, kje so mogoče rešitve. Ali bo potem naša stran potrebovala nov mandat za nadaljevanje pogajanj, bo znano po sestanku. Pa tudi to, ali se bomo odločili za zaostritev stavke. Za zdaj je razlika med našimi zahtevami in tem, kar je pripravljena uresničiti vlada, 'težka' okoli 20 milijonov evrov,« je povedal Uroševič.

Vladna in policijska stran sta se nazadnje sestali v petek, ko je vlada pripravila nekoliko spremenjen predlog odprave plačnih anomalij, a ta ostaja, kot pravita policijska sindikata, približno v okvirih prejšnjega predloga in ne predstavlja celovite rešitve. To pa je za stavkajoče policiste ureditev plačnega in kariernega sistema.

Ureditev plač za policiste je očitno povezana tudi s pogajanji vlade s sindikati javnega sektorja, ki so se začela konec preteklega meseca, potem ko sta se obe strani dogovorili, da se bosta pogajali o plačah v javnem sektorju do leta 2019 in odpravi nesorazmerij. Podlaga za to je priprava metodologije, po kateri bi odpravili anomalije v plačnem sistemu, ki obstajajo že od leta 2008.

Molk o vsebini

Nobena stran za zdaj ni razkrila, na kateri točki so pogajanja in kaj je vsebina predlogov. Ministrica za notranje zadeve Vesna Györköš Žnidar policijsko stavko v zadnjem obdobju omenja zgolj v povezavi z begunsko krizo, izjave predstavnikov stavkovnega odbora tudi niso bistveno bolj konkretne. Gre za del pogajalske taktike, saj nobena od strani druge noče vnaprej obveščati, kakšni bodo njeni nadaljnji koraki. Tako je bilo sredi preteklega tedna mogoče razumeti, kot da sta vlada in policisti nekoliko zbližali stališča, a so se takšne ocene pokazale za prenagljene.

Zaostritev?

Po podatkih notranjega ministrstva se je zaradi policijske stavke v državni proračun v treh mesecih steklo okoli osem milijonov evrov manj denarja, saj je policistov manj na cesti, zato tudi izrekajo precej manj glob kot v preteklih mesecih, ko še niso stavkali. Doslej so policisti posegli po treh stavkovnih aktivnostih. Dvakrat so protestirali pred vlado, začeli so izločati dotrajano opremo, velika večina policistov je v času božičnih praznikov izrabila dva dneva dopusta. Toda posebnega učinka glede na dolgotrajnost pogajanj očitno to ni imelo.

Do konca

Stavkajoči policisti pravijo, da bodo tokrat šli do konca, saj imajo nikoli uresničenih obljub dovolj. Podpisani sporazumi so doslej vedno ostali le mrtva črka na papirju.