Cháveza najverjetneje ne bodo balzamirali

Začasni venezuelski predsednik je sporočil, da so s pripravami na balzamiranje morda odlašali predolgo.

Objavljeno
14. marec 2013 13.09
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Caracas - Nicolás Maduro, ki je po državnem pogrebu Huga Cháveza prevzel vodenje države, je sporočil, da posmrtnih ostankov predsednika morda ne bodo mogli za večno postavili na ogled.

»Povabili smo najboljše znanstvenike iz Rusije in Nemčije ... a bo po njihovih ocenah [balzamiranje] izredno zahtevo,« je povedal Maduro. Kot je pojasnil, so s pripravami na balzamiranje odlašali predolgo, zato so najverjetneje zamudili priložnosti zato, da bi Cháveza položili v stekleni sarkofag.

Maduro je dva dni po smrti predsednika, ki je po dveh letih izgubil bitko z rakom, sporočil, da hoče truplo priljubljenega voditelja ohraniti za vedno.

V Venezueli so se dnevi žalovanja zdaj spreobrnili v bitko za predsedniški položaj, ki jo bosta bila Maduro in opozicijski voditelj Henrique Capriles. Politična nasprotnika pri kritikah na račun drug drugega ne skoparita, politični analitiki pa prepričljivo zmago napovedujejo Maduru, nekdanjemu podpredsedniku, ki ga je Chávez sam imenoval za svojega naslednika. Venezuelci bodo novega predsednika izbirali na predčasni volitvah 14. aprila.