Cilj je doseči večjo kakovost procesa staranja

Preučevanje razvoja patoloških sprememb med staranjem bo prvi korak v nastajanju mednarodnega Centra za raziskave staranja.

Objavljeno
25. julij 2013 17.52
SLOVENIJA LJUBLJANA 05.09.2012 POKOJNINE UPOKOJENCI STAROST FOTO:ROMAN SIPIC/DELO
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica

Vipava – »Naši cilji so zelo ambiciozni, a hkrati realistični. Pričakujem, da bo Center za biomedicinske znanosti in inženiring v prihodnjih dveh oziroma treh letih dobil evropsko prepoznavnost. Nobenega dvoma nimam, da nas bodo zaradi unikatnosti lokacije in vsebin, ki jih bomo razvijali v Vipavi, spoznali po vsem svetu,« meni dr. Tanja Dominko, vodja omenjenega centra.

Populacija v Ameriki, zahodni Evropi in drugod po svetu se čedalje bolj stara, zato znanstveniki že nekaj časa razvijajo in izpopolnjujejo nove metode preučevanja staranja. V ta prizadevanja se zdaj vključuje tudi Univerza v Novi Gorici s Centrom za biomedicinske znanosti in inženiring.

»Večina današnjih raziskav se ukvarja z ugotavljanjem vzrokov nastanka degenerativnih bolezni med staranjem, kot so Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen, pa tudi poškodb centralnega živčnega sistema in fiziologije kroničnih bolečin. Mi bomo nadaljevali raziskave na vseh tistih področjih, ki se dotikajo razvoja patoloških sprememb med staranjem, in sicer ne zgolj degenerativnih bolezni, temveč tudi drugih,« poudarja dr. Tanja Dominko, profesorica na znanem ameriškem politehničnem inštitutu Worcester (WPI) in hkrati vodjo Centra za biomedicinske znanosti in inženiring Univerze v Novi Gorici.

Znanstveniki in raziskovalci se bodo tematike lotili z interdisciplinarnim pristopom, v katerega bodo vključili izsledke bazične biologije, biologije naravne DNK, pa tudi sprememb DNK, s čimer bodo ugotavljali, kako se bo določena bolezen razvila, kako bo napredovala in kako hitro bo napredovala.

»Upamo, da bomo lahko razvili diagnostične teste, ki bodo ljudem pomagali s prognozo njihovega procesa staranja. Če se nam bo posrečilo identificirati dovolj tovrstnih dejavnikov, bomo s kombinacijo boljše prehrane in načina življenja lahko proces spremembe DNK upočasnili. Upamo, da bo to imelo za posledico boljšo kakovost procesa staranja,« dodaja Dominkova.

Doslej se je Center za biomedicinske znanosti in inženiring novogoriške univerze že povezal z nekaterimi domačini in tujimi univerzami ter inštituti, Dominkova pa pravi, da so pravzaprav odprti za sodelovanjem z vsemi raziskovalnimi ustanovami, ki se ukvarjajo z različnimi vidiki staranja.

Po besedah rektorja novogoriške univerze dr. Danila Zavrtanika je Center za biomedicinske znanosti in inženiring pravzaprav le prvi korak pri vzpostavitvi Mednarodnega centra za raziskave staranja.