Civilna gibanja: Ogorčeni smo!

Čeprav jim je Alenka Bratušek zagotovila vključevanje v razpravo tudi o fiskalnem pravilu, do tega ni prišlo.

Objavljeno
24. maj 2013 15.55
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Ljubljana - Civilna gibanja so v pismu, ki so ga poslala vladi, predsedniku države in državnemu zboru, zapisala, da so ogorčena. Predsednica vlade Alenka Bratušek jim je na srečanju 19. aprila zagotovila vključevanje civilne družbe v razprave o ključnih vprašanjih, pri čemer so gibanja opozorila na nesprejemljivost spreminjanja ustave brez soglasja ljudstva in stroke.

»Vse do danes povabila ni bilo. Pravkar pa smo izvedeli, da je državni zbor že izglasoval spremembo ustave. Počutimo se prevarane in ogoljufane. Pridružujemo se ostri protestni izjavi predstavnikov civilne družbe,« so v skupni izjavi zapisali v Mreži za neposredno demokracijo, Novi stranki Slovenije, Glasu ljudstva, Solidarnosti, Odboru za pravično in solidarno družbo, Novomeškem čuvarju, Gibanju VLV, SSP, Neposredni demokracija zdaj! in Založbi Sanje.

»Vztrajamo, da politika ni izključna domena izvoljenih politikov (ki so medtem izgubili mandat ljudstva), temveč je v enakem obsegu domena državotvornih državljanov. V borbi za resnico, v obrambi pravice, v protestu proti nečlovečnim dejanjem - predstavnike oblasti kličemo na odgovornost,« so še zapisali.