Stavka v vrtcih bo, možen datum 23. 1.

Večina zaposlenih v vrtic je glasovala za stavko, sta sporočila predstavniška sindikata SVIZ in VIR.

Objavljeno
17. december 2012 09.00
Posodobljeno
17. december 2012 09.00
Katerina Vidner Ferkov, Delo.si
Katerina Vidner Ferkov, Delo.si

Ljubljana – Sindikat vzgoje, izobraževanja in znanosti (Sviz) je danes sporočil: stavko podpira 95,3 odstotka zaposlenih v vrtcih. Zato Sviz pričakuje razumno odločitev vlade – umik predlaganih sprememb o normativih in standardih iz zakona o uravnoteženju javnih financ občin (Zujf).

Takšna poteza vlade bi po oceni glavnega tajnika Sviza Branimirja Štruklja zmanjšala možnosti za izvedbo stavke. Podporo stavki razume kot odločen izraz zaposlenih proti posegom v kakovost javnih vrtcev. Vlada je prezrla spontane stavke zaposlenih v predšolski vzgoji, peticije, zahteve svetov staršev in mnenja kliničnih psihologov o nesprejemljivosti zaostritve pogojev v predšolski vzgoji.

Sviz vztraja, da se pogajanja z vlado vrnejo v okvir stavkovnega sporazuma, podpisanega 10. maja letos. Za spremenjeno stališče do stavke Sviz potrebuje uradna zagotovila vlade, da bo določbe, ki obravnavajo vrtce, umaknila iz Zujfa. »Zmuzljiva stališča, ki smo jih slišali v zadnjih dneh, niso dovolj,« vztraja Štrukelj. Datum stavke bo razglašen takoj, ko bo vlada predlagala Zujf v obravnavo skupaj s spremenjenimi standardi in normativni.

O stavki so v 275 vrtcih glasovali zaposleni v predšolski vzgoji v zavodih, v katerih je predstavnik oziroma predstavnica Sviza. Stavko so podprli v 237 vrtcih, dva pa sta bila proti, a Sviz ni želel razkriti, katera dva je nista podprla. Svet sindikalne konference bo od dneva začetka vladne obravnave zakona o uravnoteženju javnih financ (Zujf), v katerem bodo predlagane spremembe normativov in standardov v vrtcih, najpozneje v štirinajstih dneh določili datum izvedbe stavke v vseh slovenskih vrtcih. To odločitev je Sviz sprejel soglasno.

Stavka bo izpeljana tako, da bodo vrtci zaprti. Branimir Štrukelj je povedal, da so se za stavko odločili kljub nekaterim izjavam ministra za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žige Turka, ker nimajo ustrezne uradne teže.

Predlagano zvišanje normativa glede števila otrok v oddelku in skrb enega vzgojitelja ali vzgojiteljice za otroke v več oddelkih je tudi pomnenju Združenja kliničnih psihologov skrb vzbujajoče. Ker so otroci v vrtcih med najranljivejšimi skupinami prebivalstva, v celoti podpirajo argumente pedagoške in psihološke stroke o pomenu kakovostnih vrtcev. Prav tako opozarjajo, da predlagatelji sprememb pozabljajo na to, da so v večinske vrtce vključeni tudi otroci s posebnimi potrebami, ki potrebujejo še več časa in znanja zaposlenih.

Jutri bo izredna seja Sviza, kjer bodo obravnavali vladni predlog, da se učna obveznost v osnovnih in srednjih šolah poveča za štiri dodatne ure na teden. Po Štrukeljevi besedah to pomeni obsežno odpuščanje ali, kot predlaga vlada, znižanje plač vsem, ki ne bi imeli dodatne delovne obveznosti. Vladno potezo glavni tajnik po mednarodni oceni visoke kakovosti slovenskih šol vidi kot pot nazaj v povprečnost. Zato obstaja možnost, da bi stavka poleg vrtcev zajela tudi osnovne in srednje šole. Štruklej je kot mogoč datum stavke navedel 23. januar prihajajočega leta. Če bo stavka omejena le na izobraževanje, je kot možno vsebino omenil razprave z učenci o demokraciji.