Črnkovič: Rotis bo očitno moral iz Kočevja

V podjetju nezadovoljni, ker je občina zavrnila nakup hale.

Objavljeno
26. marec 2014 09.46
Simona Fajfar, Kočevje
Simona Fajfar, Kočevje

Kočevje - Ker se za potrebe širitve Podjetniškega inkubatorja Kočevje občina ni odločila za nakup nepremičnine, ki ji jo je na javnem razpisu ponudilo podjetje Rotis, bodo njegovi delavci in kooperanti danes protestirali na mestni ploščadi. Prokurist Rotisa Ivan Črnkovič, javnosti bolj znan iz afere Patria, je prepričan, da jim občina dela krivico. »Naše podjetje hočemo združiti na enem mestu in v Kočevju ohraniti delovna mesta,« pravi Črnkovič.

Rotis ima v Kočevju sto zaposlenih, v ljubljanski enoti pa še 40. »A ker v mestu ob Rinži delujemo na treh lokacijah, samo za transport porabimo 150.000 evrov na leto,« pravi Ivan Črnkovič in dodaja, da poskušajo občini Kočevje že nekaj časa dopovedati, da bi za ohranitev delovnih mest v Kočevju morali proizvodnjo združiti na eni lokaciji.


Ponudba Rotisa neustrezna

Zato so se januarja tudi prijavili na javno zbiranje ponudb za nakup nepremičnine za širitev Podjetniškega inkubatorja Kočevje (PIK), ki ima zdaj v stavbi na Trati osem podjetij in 1500 kvadratnih metrov površin. Potrebujejo še dodatnih 1000 do 1100 kvadratnih metrov in približno 6000 kvadratnih metrov veliko zemljišče. Projekt širitve je ocenjen na približno 300.000 evrov.

Kočevski občinski svet je že jeseni sprejel odločitev, da bi za potrebe PIK kupili stavbo Gramiza v stečaju, ki je na Bregu. Ta bi ustrezala tudi ljubljanskemu podjetju, ki bi po napovedih z občine v teh »inkubiranih« prostorih začelo proizvodnjo lesenih čolnov in ladij. »Občina je bila dolžna izpeljati postopek zbiranja ponudb in nanj se je prijavil samo Rotis. Gramiz v stečaju se nanj namreč ne more prijaviti,« pravi Nejc Zemljak z občine Kočevje, ki je bil predsednik komisije za zbiranje ponudb.

Podjetje Rotis je občini ponudilo proizvodno halo na Rudniku. »Halo bi prodali, da bi lahko zgradili novo in združili proizvodnjo,« pravi Črnkovič. Toda po mnenju komisije njihova ponudba ni ustrezala kriterijem, saj so hoteli enoto, ki bi bila na primerni lokaciji in kjer bi lahko uredili pet samostojnih funkcionalnih enot s svojimi vhodi. »Poleg tega del stavbe na Rudniku nima vseh dovoljenj,« je dejal Nejc Zemljak in dodal: »Mi hočemo čim več za vložen denar in imamo tehtne razloge, zakaj nismo hoteli kupiti ponujene hale.«


Argumenti občine ne držijo

Črnkovič občinske argumente zavrača, ker ima njihova hala 2000 kvadratnih metrov pokritih površin in še 300 kvadratih metrov dozidanih. Slednji so, priznava, res brez uporabnega dovoljenja: »Hočemo se seliti in zato nismo hoteli imeti dodatnih stroškov s pridobivanjem uporabnega dovoljenja. Poleg tega bo moral vsak, ki bo prišel v te prostore, pridobiti uporabno dovoljenje glede na svoj program.« Prav tako so dostopi v halo mogoči na štirih vhodih. Glede napovedane proizvodnje lesenih čolnov Črnkovič pravi: »To je tako naloženo, da ne odpelje niti največji tovornjak.«

Rotis, ki je največji slovenski proizvajalec ležajev, zobnikov in drugih strojnih elementov, v Kočevju zaposluje sto ljudi. V občini, kjer je 24,2-odstotna brezposelnost, to ni malo. »Proizvodnjo bi radi širili in ohranjali zaposlenost, a očitno to v Kočevju ne bo mogoče, ampak bomo morali drugam, v drugo občino ali na Kitajsko,« pravi Črnkovič, ki ocenjuje, da bodo letos morali odpustiti od 30 do 50 ljudi.