Daljnovod se je zataknil na Prevaljah

Občina poleg električnih vodnikov zahteva še vkop cevi za kanalizacijo, a denarja nima.

Objavljeno
03. november 2017 07.47
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik
Prevalje – Družba Elektro Celje, ki za začasno rešitev problema preskrbe z električno energijo v zgornji Mežiški dolini med Ravnami in Mežico polaga v zemljo srednjenapetostni daljnovod, je na polovici poti ustavila dela. Problem je manj kot kilometer dolg, a zelo ozek odsek na trasi skozi Prevalje. 

V družbi, ki se je za naložbo odločila zaradi težav pri umeščanju v prostor dvojnega 110-kilovoltnega daljnovoda med Ravnami in Mežico skozi hribovsko vas Leše v občini Prevalje, so pojasnili, da bodo dela nadaljevali predvidoma prihodnji teden. »Z občino Prevalje in njihovim komunalnim podjetjem usklajujemo podrobne poteke trase naših vodov, obstoječih komunalnih vodov in predvidenih vodovodnih vodov,« so sporočili iz kabineta predsednika uprave Elektra Celje. 

Občina išče dobrotnika

Na občini Prevalje so pojasnili, da ne nagajajo investitorju, temveč da skupaj z njim intenzivno iščejo tehnično rešitev, ki bo ustrezala tako Elektru Celje kot občini. »Problem imamo na približno kilometer dolgi ulici, ki je tako ozka, da moramo sočasno z električnimi kabli v zemljo položiti še kolektor za čistilno napravo. Drugače ne gre, ker je prostora premalo in imamo na eni strani ulice dolinski, na drugi pa občinski vodovod. Če dovolimo, da Elektro vkoplje kable, nimamo kam položiti cevi za kanalizacijo,« trdi prevaljski župan Matic Tasič, ki pa denarja za gradnjo kolektorja na tem odseku (še) nima. Rešitev vidi v čimprejšnjem podpisu dogovora o razvoju regij, ki bo Prevaljam in Črni na Koroškem sofinanciral gradnjo čistilne naprave. Na Prevaljah so predlagali, da bi kdo zanje celo založil pol milijona evrov, kolikor potrebujejo za kanalizacijske cevi v tem delu mesta.

Dogovor za razvoj regije bi moral biti podpisan že zdavnaj, a se je poleti zapletlo, saj je predsedujoči svetu koroške regije Alan Bukovnik, župan Radelj ob Dravi, predlagal nov ključ za delitev skoraj 27 milijonov evropskih sredstev za koroško regijo. S predlogom mu ni uspelo, saj so mu nasprotovali tako na gospodarskem ministrstvu kot na ministrstvu za okolje in prostor. Po njem bi občini Prevalje in Črna na Koroškem za gradnjo čistilnih naprav dobili komaj 40 odstotkov potrebnih sredstev, po novem pa 70 odstotkov. V Črni menijo, da jim bo lastna sredstva uspelo zagotoviti, na Prevaljah pa ne skrivajo, da imajo s tem velike težave. Lastnih virov nimajo, kreditnega potenciala ali premoženja za prodajo pa tudi ne.  

Elektrika za gospodarstvo

Podjetje Elektro Celje bo v prihodnjih dveh letih vkopalo v cesto med Ravnami in Mežico štiri dvajsetkilovoltne daljnovode; dva za potrebe Tovarne akumulatorskih baterij s tovarnama v Žerjavu, s tretjim dolinskim daljnovodom bodo na električno omrežje priklopili novo Lekovo tovarno na Prevaljah, četrti pa bo namenjen drugim odjemalcem električne energije v Mežiški dolini. Podjetje Elektro Celje bo za naložbo odštelo 3,5 milijona evrov.  S srednjenapetostnimi daljnovodi bo družba le začasno, predvidevajo, da do leta 2022, rešila problem preskrbe z elektriko v zgornji Mežiški dolini. Dolgoročna rešitev je gradnja dvosistemskega visokonapetostnega daljnovoda, ki ga podjetje načrtuje že več kot desetletje, od letošnjega leta pa ga zaradi protesta prebivalcev vasi Leše v prostor umeščajo s pomočjo državnega prostorskega načrta.