Danes peta vseslovenska ljudska vstaja

Ob 11. uri se bo na Kongresnem trgu v Ljubljani začelo že peto večje protestno zborovanje.

Objavljeno
27. april 2013 10.35
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Ljubljana - Na Kongresnem trgu v Ljubljani se bo danes ob 11. uri, na dan upora proti okupatorju, začela peta vseslovenska ljudska vstaja. Takrat bosta na Kongresnem trgu nastopila pevska zbora Pinko Tomažič in Kobinat. Nato je predviden pohod po središču mesta, tudi mimo mestne hiše in urada EU do Trga republike.

Enajst društev in gibanj je v sredo predstavilo šest zahtev. Med njimi tudi zahtevo, da naj gredo politiki najkasneje v roku šestih mesecev po zaupnico pred ljudstvo. Podpisniki predlagajo ugotavljanje odgovornosti posameznikov in povrnitev premoženja, »ki je nezakonito in klientelistično izginilo ali bilo odtujeno pri trgovini z orožjem, privatizaciji, prek izčrpavanj podjetji v državni lasti, pri velikih infrastrukturnih projektih in pri ustvarjanja finančne luknje v državnih bankah«. Prav tako zahtevajo transparentnost pri porabi javnega denarja in pri kadrovanju na državni in občinski ravni ter v državnih podjetjih. Hkrati zahtevajo umik politikov, ki jih bremenijo utemeljeni sumi korupcije.

Podpisniki zahtevajo tudi več neposredne demokracije, denimo institut ljudske nezaupnice in spremembo volilne zakonodaje tako, da se bo povečal vpliv volivcev na sestavo državnega zbora. Zavzemajo se tudi za spremembe, po katerih bi se na volitvah v državni zbor izenačil položaj parlamentarnih in zunajparlamentarnih strank ter nestrankarskih gibanj. Ena od zahtev je tudi alternativa neoliberalističnim ukrepov.

Dan pred vstajo so aktivisti gibanja VLV v Ljubljani izobesili dva transparenta, enega nad grajskim tunelom ob Karlovški cesti, drugega ob Litijski cesti, nasproti parka Kodeljevo. S prvim so pozivali ljudi, k udeležbi na vstaji, z drugim pa ljubljanskega župana Zorana Jankovića k odstopu.

Udeležbo na tokratni vstaji je na Facebooku napovedalo slabih 1700 ljudi.