Danes tajno iskanje kandidata za vodjo ZZZS

Upravni odbor odloča o Samu Fakinu, Janku Štoku, Miru Lasbaherju in Zvonku Zinrajhu. 

Objavljeno
02. marec 2015 20.05
LJUBLJANA 27.02. 2012 ZZZs na Miklossiccevi ulici. Foto: ALES CERNIVEC/Delo
Sandra Hanžič
Sandra Hanžič
Ljubljana – Imena, o katerih upravni odbor danes odloča, so Samo Fakin, ki ZZZS vodi dva mandata, Janko Štok, direktor financ in računovodstva na ZZZS, Miro Lasbaher, zdravnik koncesionar, in Zvonko Zinrajh, bivši državni sekretar na notranjem ministrstvu.

Po predstavitvi kandidatov bo upravni odbor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) izglasoval kandidata za direktorja, ki ga bodo posredovali skupščini. V uredništvu smo prejeli anonimko o »skrivalnicah« članov upravnega odbora, ker bodo glasovali tajno. »Iz tega je mogoče sklepati, da si ne upajo ali ne želijo soočiti z dejstvi in (ne)sposobnostmi posameznih kandidatov in njihovimi programi in da niso sposobni ali pripravljeni na odkrit pogovor z njimi.«

Iz strokovne službe ZZZS so nam sporočili, da način dela upravnega odbora določa poslovnik, ki določa tudi, da upravni odbor tajno glasuje o zadevah, za katere sam tako odloči. Tako je na seji 26. februarja »v skladu s poslovnikom na predlog članov upravnega odbora ZZZS sprejel odločitev o tajnem glasovanju o kandidatih za generalnega direktorja ZZZS«. Tajno glasovanje je podprla več kot polovica navzočih članov. Na ZZZS so nam pojasnili, da so tako odločali tudi pred mesecem in pol, ko niso izbrali nobenega od omenjenih štirih kandidatov. »Prav tako je upravni odbor leta 2011 sprejel sklep, da se o kandidatu za generalnega direktorja glasuje tajno, leta 2007 pa se je o kandidatu za generalnega direktorja glasovalo javno.«

Izglasovan bo kandidat, ki bo dobil največ glasov, vendar ne manj kot večino glasov navzočih članov upravnega odbora. Če nobeden ne dobi večine, se opravi drugi krog glasovanja ali se razpis ponovi. Soglasje k imenovanju da državni zbor.

Tudi pred štirimi leti sta se za direktorski stolček borila Samo Fakin in Janko Štok. Upravni odbor je podprl Štoka, a ker mu je podporo odrekla skupščina, so razpis ponovili in izbrali Fakina, ki mu mandat poteče sredi maja.