Danijel Starman

Eden prvih izzivov, s katerimi se bo moral v tem duhu spoprijeti, je več kot 600.000 evrov izgube, ki jo je lani izposloval RKS.

Objavljeno
31. maj 2011 22.50
Barbara Hočevar, notranja politika
Barbara Hočevar, notranja politika
»V Delu sem prebral razpis. To je bil zame izziv. Zelo sem zadovoljen, da obstaja organizacija, kjer opaziš razpis, oddaš vlogo in si na koncu izbran,« je Danijel Starman opisal začetek svoje poti na položaj generalnega sekretarja Rdečega križa Slovenije in tako posredno zavrnil ugibanja o tem, kdo stoji za njim in ga je pripeljal za vodenje največje humanitarne organizacije pri nas. In teh ugibanj ni (bilo) malo. Devetinštiridesetletni diplomirani ekonomist, ki se je rodil v Celju, odraščal v Sevnici, živi na Brezovici in je doktoriral iz trženja v storitvah, verjame, da je v ljudeh in programih Rdečega križa Slovenije toliko potenciala, da bodo še naprej izpolnjevali poslanstvo humanitarnosti.

Na isti razpis je prispelo še 26 prijav, a je Starman glavni odbor tako prepričal, da ga je na včerajšnjo skupščino predlagal kot edinega svojega kandidata. Oče treh hčera, starih 23, 19 in 10 let, je odločevalcem »predstavil svoj položaj«, kot se je sam izrazil. Septembra lani so ga krivdno razrešili s položaja predsednika uprave Triglava, zdravstvene zavarovalnice, zaradi navzkrižja interesov in ker naj ne bi ravnal s skrbnostjo vestnega in poštenega gospodarstvenika. »Trdno sem prepričan, da sem tudi Triglav, zdravstveno zavarovalnico, vodil korektno in kot skrben gospodar. To je potrdila tudi sodba delovnega sodišča,« je pojasnil Starman, ki zdaj dela kot svetovalec v izobraževalnem podjetju Ris.

Funkcijo predsednika Avto moto zveze Slovenije opravlja prostovoljno, na RKS pa bo zaposlen. Kakšna bo njegova plača, še ne ve, nam je zagotovil. V delo Rdečega križa ni bil aktivno vključen, je pa član območnega združenja in je pomagal s prispevki, je opisal svojo dosedanjo povezanost z RKS. »Ljudje se ne delijo na gospodarstvenike in negospodarstvenike, treba je delati z načeli poštenosti, transparentnosti in etičnosti. Mislim, da znanje iz vodenja gospodarskih družb, ki ga imam, lahko koristi tudi v humanitarni organizaciji.«

Zagotavlja, da nikdar ni bil član nobene politične stranke in sebe opisuje kot večnega optimista. Eden prvih izzivov, s katerimi se bo moral v tem duhu spoprijeti, je več kot 600.000 evrov izgube, ki jo je lani izposloval RKS. »V praksi sem že uspešno saniral podjetje Mladinska knjiga Trgovina, ki od prestrukturiranja posluje pozitivno,« se je pohvalil. Jasno pa mu je tudi, da se bo moral spoprijeti z odnosi znotraj organizacije – kot je sam dejal, so tudi razprave na skupščini dale napotek, da »razmislimo o organiziranosti in da znamo spore reševati znotraj, ne po medijih«.