Danilo Türk: Nič o mladih brez mladih

Danes poteka mednarodni dan mladih, ki ga je razglasila skupščina OZN leta 1999, da mladi opozorijo na svoj položaj.

Objavljeno
12. avgust 2012 14.54
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si
Ljubljana - Predsednik republike Danilo Türk ob današnjem svetovnem dnevu mladih poudarja, da bomo imeli letos v Sloveniji priložnost, da nekaj spremenimo glede položaja mladih, saj je v pripravi nova delovnopravna zakonodaja. Ob tem predsednik poziva k pripravi takšne zakonodaje, ki bo mladim prijazna, piše Slovenska tiskovna agencija.

Po Türkovem mnenju mora biti zakonodaja takšna, da bo mladim ljudem omogočala dovolj zgodnje vstopanje v poklicno življenje in resnične priložnosti za delo za nedoločen čas. »Naredimo takšno zakonodajo, ki bo mladim prijazna. In seveda, zavedajmo se, da bomo takšno zakonodajo lahko naredili samo, če bodo mladi v njeno pripravo resnično dobro vključeni,« je izpostavil predsednik.

Glede današnjega gesla »Skupaj z mladimi za boljši svet" je predsednik dejal, da je zanimivo, a deluje nekoliko prazno.  »Jasno je, da moramo sodelovati. Jasno pa je, da moramo tudi reševati probleme,« je dejal.

Predsednik tudi meni, da naj za mlade velja še eno geslo - nič o mladih brez mladih. Ob tem je Türk napovedal, da se bo zavzemal za to, da bi organizacije mladih, ki razmišljajo, ki želijo spremeniti sedanji sistem in ki želijo doseči, da bi bila perspektiva mladih boljša, da se bodo glasovi teh mladih čim bolje slišali. Tako poziva vse k sodelovanju v tej razpravi, »da spremenimo sistem in da ga naredimo takega, da bomo skupaj z mladimi lahko oblikovali boljšo prihodnost«.

Milan Zver, predsedniški kandidat stranke SDS, pa je ob tej priložnosti zapisal, da je znano, da so tam, kjer pustoši kriza, mladi najbolj prizadeti. To po njegovem mnenju potrjuje tudi dejstvo, da je brezposelnost med mladimi dvakrat višja kot pri ostalem delu populacije.

Pot v odraslost je v sodobni družbi tveganja vse težja. Vsaka družba mora zato, po mnenju Zvera, najti odgovore na to, kako mladim olajšati to pot, ki sega od izobraževanja in usposabljanja do prestopa v svet dela ter samostojnega življenja in ustvarjanja družine. Družba mora ustvariti ugodne sistemske pogoje, da je mlad človek najprej dobro "opremljen" za delo in življenje, po drugi strani pa, da se na trgu dela sooča s čim manj turbolentnimi razmerami.

Ob tem je dodal še, da so bili v zadnjih mesecih pripravljeni pomembni koraki v smeri aktivne politike zaposlovanja tudi v Sloveniji in da bodo postali pomemben del reforme trga dela. »Toda dejstvo je, da mladinska problematika ni eno-sektorska. Še posebej je pomembno, da je na nove izzive ustrezno odziven izobraževalni sistem, kjer se pravzaprav tudi vse začne,« dodaja Zver.

Generalna skupščina OZN je leta 1999 razglasila 12. avgust za mednarodni dan mladih z namenom, da mladi opozorijo na svoj položaj, vlogo in težave, ki jih imajo. Letos poteka pod geslom Gradimo boljši svet skupaj z mladimi. Mladi v Sloveniji izražajo nezadovoljstvo nad reševanjem perečih tem, ki jih zadevajo - od brezposelnosti do stanovanjske politike. Hkrati se zavedajo, da se morajo tudi sami bolj dejavno vključiti v družbene procese.