Darilo uršulink ne zanima le občine Kamnik

Redovnice imajo za samostan v Mekinjah poleg občinske še pet ponudb.

Objavljeno
23. oktober 2015 19.55
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Kamnik – Kamniški občinski svetniki so bili na seji v sredo soglasni, naj občina Kamnik sprejme samostan Mekinje, ki so ga uršulinke uporabljale 113 let. Vendar ni nujno, da bo prav občina postala lastnica stavbe in pripadajočega zemljišča. Uršulinke so za brezplačno darilo namreč dobile pet ponudb.

»Res sem od občinskih svetnikov dobil zeleno luč, naj občina Kamnik sprejme darilo, vendar to ne pomeni, da ga bomo tudi prejeli. Prejšnji teden mi je predstojnica uršulink Zorica Blagotinšek povedala, da imajo pet ponudnikov, zainteresiranih, da dobijo samostan brezplačno, ter da se bodo še odločile, komu ga bodo podarile,« je povedal kamniški župan Marjan Šarec.

Redovnice so namreč štiri leta neuspešno prodajale samostan s 5000 kvadratnimi metri površin ter 11.000 kvadratnih metrov veliko pripadajoče zemljišče, tudi preko nepremičninske agencije, septembra, ko so se zadnje štiri sestre poslovile od Mekinj in Mekinjčanov, pa se je razvedelo, da so nepremičnino pripravljene podariti občini Kamnik, da bi »v njej lahko opravljali dejavnosti, ki bi bile v korist lokalni skupnosti«.

Provincialna predstojnica Zorica Blagotinšek je za Delo to potrdila in dodala, da so ji julija iz kamniške občine odgovorili, da bodo o tem razpravljali na občinskem svetu. Očitno pa so redovnice samostan ponudile v dar tudi drugim, česar pa ni navedla.

Na občini Kamnik še ne vedo, kakšne dejavnosti oziroma vsebine bi imeli v samostanu. Če ga bodo pridobili, bodo morala natančno razjasniti model financiranja.

Ne želijo si, da bi samostan propadel

Župana Šarca po drugi strani skrbi, da bi nepremičnino dobil kdo, ki bi imel visokoleteče cilje, a ne bi bil sposoben gospodariti z njo in bi nato za pomoč prosil občino. »Ne želimo si, da bi samostan, ki je spomeniško zaščiten, propadel oziroma postal sramota, kot je na primer propadajoči hotel Šimnovec na Veliki planini ali gostišče na Starem gradu,« je razložil župan.

Predstojnica uršulink županu ni želela razkriti, kdo je zainteresirana peterica, in tudi mi smo od nje zaman poskušali izvedeti ta podatek. Neuradno je bila pobuda, da bi umno gospodarili z nepremičnino, dana v premislek muzejem, ki nimajo dovolj depojev.

Predstojnica Zorica Blagotinšek je za Delo pojasnila le, da bodo pogovore o sprejemu daru samostana z zemljiščem znotraj obzidja nadaljevale z občino Kamnik, z drugimi interesenti za samostan pa bodo ohranjale stike.