Dars zaprl predor Dekani

Pot z morja in na morje bo vse do božičnih praznikov na avtocesti spet močno ovirana.

Objavljeno
08. november 2014 18.49
Predor Dekani zaprt
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Koper - Dars je brez velikih najav, obvestil je samo dva medija, v petek zvečer ob 20. uri zaradi del zaprl eno cev predora Dekani. Tako bo pot z morja in na morje vse do božičnih praznikov na avtocesti spet močno ovirana in to le nekaj tednov po tem, ko so opravili dela pri priključku Unec.

Predor Dekani bo proti Ljubljani zaprt tri tedne, ob delovnikih med 5. in 20. uro bo promet skozenj mogoč le po enem voznem pasu. Med 20. in 5. uro in od petka zvečer do ponedeljka zjutraj pa bosta zaprta oba vozna pasova. Dela naj bi opravili do 1. decembra, potem bodo cestno zaporo po enakem sistemu imeli še v predoru za cesto od Ljubljane proti morju. Med zaporo bodo promet speljali po stari cesti med Črnim Kalom in Srminom. Zaradi take preusmeritve zastoji ne bi smeli biti tako dolgi, kot so bili septembra pri Uncu, Vsi, ki jih bo zanimalo stanje na tej cesti, bodo lahko klicali na Prometnoinformacijski center za državne ceste (telefon 1970) ali na 080 22 44. Dars bo znižal cestnino za tovornjake nad 3,5 tone.

Popolna zapora enega smernega vozišča je potrebna zaradi injektiranja temenskih razpok notranjega oboka predora Dekani, pa tudi zaradi montaže elektro opreme v temenskem delu predora, odpiranja kinet, izdelave požarnih niš in testiranja vgrajene opreme. V okviru tega bodo popravljali tudi betonsko vozišče, popravili pogonsko centralo in odpravili napake na podpornih in opornih konstrukcijah odseka Klanec-Ankaran. Hkrati bodo na koncu 10-letne garancijske dobe izvajalci odpravljali napake, ki so jih dolžni opraviti po desetih letih, in nadgrajevali elektrostrojno opremo predora, s čimer jo bodo uskladili z najsodobnejšimi tehničnimi zahtevami. Tako bodo v predor vgradili več novih opozorilnih napisov, znakov, kamer s prikazovalniki meritev hitrosti, dopolnili sistem javljanja požarov in podobno. Dela naj bi končali do 21. decembra.