Decembrske lučke bodo zasvetile danes

Tako v Ljubljani kot v Kranju bodo danes prižgali praznično razsvetljavo.

Objavljeno
03. december 2014 09.34
Lučke v Ljubljani
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA
Ljubljana - V Ljubljani bodo danes slavnostno prižgali praznično okrasitev. Zasvetilo bo okoli 40 kilometrov svetlobnih verig, luči pa bodo prižgali tudi na 15-metrski smreki na Prešernovem trgu. Tudi v Kranju se danes s postavitvijo in blagoslovom božičnega drevesa ter prižigom luči na Glavnem trgu začenja uvod v praznični mesec.

V Ljubljani bodo praznično okrasitev v središču mesta danes prižgali v okviru prireditve Začetek prešernosti ob 17.15 na Prešernovem trgu. Praznične luči so tudi letos postavljene po zamisli slikarja Zmaga Modica, predstavljale pa bodo vesoljske igrače.

Po prižigu praznične osvetlitve bo ljubljanski župan Zoran Janković skupaj z namestnicama zagrebškega župana Sandro Švaljek in Vesno Kusin prižgal še lučke na devetmetrski jelki na ploščadi pri Figovcu, ki jo je Ljubljani v znak prijateljstva podaril Zagreb. Jelko so okrasili z lectarji v božičnih kroglah ter lesenimi otroškimi igračami z območja hrvaškega Zagorja.

Začetek prazničnega dogajanja

Danes se bo na Bregu, Cankarjevem nabrežju ter na Kongresnem in Prešernovem trgu začel tudi praznični sejem, na zadnji lokaciji pa še Miklavžev sejem. Na Pogačarjevem trgu praznični sejem že poteka, zaključil pa se bo 31. decembra. Na ostalih lokacijah se bo sejem končal 1. januarja.

Tradicionalni del decembrskega programa v Ljubljani je tudi Miklavžev sprevod, Dobra vila, nastopi lajnarjev na ulicah in trgih, Božični koncert, pet sprevodov Dedka Mraza s spremstvom, predstave uličnih gledališč, glasbeni program na ljubljanskih trgih in silvestrovanje na prostem z ognjemetom.

V okviru glasbenega programa bodo na odrih na Novem, Kongresnem in Mestnem trgu, Trgu francoske revolucije in na Pogačarjevem trgu nastopili številni slovenski in tuji glasbeni izvajalci: Hamo & Tribute 2 Love, Eva Hren & Sladcore, Moonlighting Orchestra, Uroš Peric kvartet, Cover lover z Majo Keuc, Parni valjak, Čuki, Modrijani, Big Foot Mama, Siddharta, Danijela, Oto Pestner, Alfi Nipič, Hellcats, Mladi gamsi, Daniel Rampre - Slo Joe Cocker, Andreja Zaletelj, Ansambel Poljanšek ml. in drugi, je zapisalo na spletni strani MOL.  Občina bo za decemberski program namenila 113 tisoč evrov.

Novost bodo vračljivi keramični lončki

Letošnja novost, v skladu z nazivom Zelena prestolnica Evrope 2016, je trajnostno naravnana uvedba vračljive embalaže v okviru sejemskih prireditev December 2014 v Ljubljani. Cilj je zmanjšanje števila odpadne embalaže in ohranjanje čistega okolja. V ta namen je Mestna občina Ljubljana letos gostincem ponudila pet tisoč vračljivih keramičnih lončkov, ki jih bodo obiskovalcem sejemskih prireditev ponujali v zameno za kavcijo v višini 2 eurov.

V tisočerih lučkah bo danes zažarel tudi Kranj. Vzdušje na ulicah bodo popestrile različne prireditve v sklopu veselega decembra. Uvod v praznični mesec se pričenja danes s postavitvijo in blagoslovom božičnega drevesa ter prižigom luči na Glavnem trgu ob 17. uri. Miklavžev sprevod bo potekal v petek 5. december od 16 do 19 ure, Božično novoletni sejem pa od 17. - 30. decembra na Glavnem trgu.