Demonstracije ušle izpod nadzora

Policistov je včeraj v centru Ljubljane kar mrgolelo, prizorišče je preletaval helikopter, zaprte so bile ceste v središču mesta. Uporabiti so morali prisilna sredstva, 30 oseb so pridržali. Kdo bo prevzel odgovornost?

Objavljeno
20. maj 2010 10.15
Klara Škrinjar
Klara Škrinjar
Ljubljana - Prvič v zgodovini samostojne Slovenije so včeraj parlament kot najvišje zakonodajno telo v državi za kratek čas zajeli plameni. V grmičevje pred zgradbo je namreč priletela bakla, ki je zanetila požar, stavba je navzven razsuta, njeno pročelje, ki gleda na Trg republike, pa tako rekoč brez celih stekel. Ni prvič, da je bil parlament obmetan z jajci in granitnimi kockami, a takšnih izgredov in vandalizma v parlamentu ne pomnijo. Ena granitna kocka je, denimo, pristala sredi pisarne predsednika državnega zbora Pavla Gantarja, polno jih je bilo tudi po drugih prostorih, številne pisarne so bile v dimu, zaposlene so evakuirali v druge prostore, zaprli so glavni vhod in začasno celo prekinili sejo državnega zbora.

»To, čemur smo danes priča, niso demonstracije, temveč vandalizem brez primere. Ljudje, ki mečejo jajca, ne morejo biti lačni. Vse od leta 1968 sem sodeloval na številnih demonstracijah, a česa takega še nisem videl,«
je dejal Pavel Gantar. »Kar smo videli danes, je primer zanikanja dialoga in zatekanja v nasilje, ki nikoli ne more biti prava pot do reševanja odprtih vprašanj,« je dodal.

Škoda je nastala na pročelju stavbe vse do tretjega nadstropja, poškodovani so kipci na vhodnem portalu objekta, granitne kocke so letele v notranjost, po pisarnah in vse do garderobnih prostorov. Kljub temu so bili poslanci ves čas demonstracij v državnem zboru, saj so včeraj zasedali na redni seji, ki pa je potekala z začasno prekinitvijo bolj ali manj nemoteno.

Živi ščit


Policistov je včeraj v centru Ljubljane kar mrgolelo, prizorišče je preletaval helikopter, zaprte so bile ceste v središču mesta. Zaznali so več kršitev javnega reda in miru, javnega zbiranja pa tudi nekaj kaznivih dejanj; uporabiti so morali prisilna sredstva, 30 oseb so pridržali. Naredili so živi ščit in poskušali protestnike počasi odmakniti od parlamenta. Policisti so bili v času zaključka redakcije še v središču Ljubljane; kot so nam pojasnili, bodo tam ostali glede na razmere in potrebe, tudi vso noč.

Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal je od policije zahtevala poročilo o aktivnostih. »Po do zdaj znanih podatkih je policija ravnala taktno in strpno, s čimer je preprečila nastanek hujših posledic, predvsem za življenje in zdravje ljudi. Pri tem je bilo žal nekaj policistov poškodovanih.« Demonstracije so bile tokrat, je dodala, grobo izkoriščene za nasilen napad na eno od ključnih institucij naše države. »Takšno dejanje ostro obsojam, saj je nesprejemljivo za demokratično družbo.«

Premier obsodil vandalizem

»Kljub pripravljenosti vlade za potrpežljiv in koristen dialog popolnoma razumem in spoštujem pravico dijakov in študentov za organizacijo demonstracij kot povsem legitimnega načina pritiska na odločitve vlade. Ostro pa protestiram proti kakršni koli obliki nasilja in vandalizma,«
se je odzval predsednik vlade Borut Pahor.

In kako so to občutili poslanci, ki so bili tako rekoč ujeti v parlamentu? »Vsak je ravnal po svoje. Sam nisem bil niti pretirano vznemirjen niti hudo prizadet, razmišljam pa, ali nam v vseh teh 20 letih ni uspelo prepričati državljanov, da imajo svoje pravice, da lahko demonstrirajo in sporočajo parlamentu in vladi vse, a da niso upravičeni razbijati,« nam je dejal poslanec LDS Anton Anderlič.

»Nezadovoljstvo mladih protestnikov se je stopnjevalo v izražanje nasilja, kakršnemu nismo bili priča v 50-letni zgodovini parlamentarnega poslopja. Očitno so posamezniki med demonstranti šli predaleč in s tem razvrednotili namen demonstracij. Pričakujemo, da se bodo organizatorji demonstracij zavedli posledic svojega ravnanja in prevzeli odgovornost,«
pa so zapisali poslanci v izjavi za javnost.

»Ni nas bilo strah, a razpoloženje je bilo bolj klavrno, vse je smrdelo po dimu,« pa se je popoldneva zvečer spominjal poslanec SDS Miro Petek. »Očitno je policija podcenjevala dogajanje, že če bi ograje postavili malce dlje od parlamenta, bolj proti Trgu republike, ne bi bilo toliko škode,« je še dejal.

Iz četrtkove tiskane izdaje Dela