Dijakom celjske zdravstvene šole za malico polži, pajki in muhe

Dijakinji sta opozorili na slabo kakovost hrane zasebnega ponudnika, s katerim imajo težave tudi drugod.

Objavljeno
21. marec 2015 00.48
Špela Kuralt, Celje
Špela Kuralt, Celje
Celje – Dijaki Srednje zdravstvene šole Celje so opozorili vodstvo šole na slabo kakovost hrane, ki jo v šoli ponuja Bacchus Bogomir Paj. Zapisali so, da so v topli malici našli jajčne lupine, v solati muho, v makovki pajka, iz sendviča je prilezel polž. Samostojni podjetnik Paj trdi, da so mu vse podtaknili, inšpekcijske službe tudi niso o ničemer obveščene.

Dijakinji, ki sta spregovorili in ju zaradi mladoletnosti ne bomo imenovali, sta pojasnili, da je hrana že dalj časa zelo slaba. Poleg omenjenih živali so v njej velikokrat lasje, kar ni čudno, pravita dijakinji, saj kuharice ne nosijo kap: »Tudi rokavic nimajo nikoli, okoli vratu pa imajo velikokrat dolge šale, ki segajo v krožnike.« Glede fotografije sendviča s polžem sta zatrdili, da je polž prilezel iz sendviča in da ga zagotovo nista nastavili nanj. O vsem so obvestili delavko, ki je na šoli odgovorna za prehrano: »Rekla nam je, naj napišemo pisno pritožbo.«

Ravnateljica Katja Pogelšek Žilavec je odgovorila, da so zunanjega ponudnika, torej Bogomira Paja, o tem večkrat opozorili tako ustno kot pisno: »Na zadnjem srečanju skupine za prehrano smo pripravili tudi predloge za energijsko in hranilno bogatejšo hladno malico. Ponudnik je obljubil, da jih bo upošteval.« Pogelšek Žilavčeva je še dodala, da so ga opozorili tudi na konkretne primere, o katerih govorijo dijaki: »Dijaki so nam posredovali slikovno gradivo, ki smo ga skupaj z opozorilom, da so takšne stvari nedopustne ter nesprejemljive in se ne smejo več ponoviti, predali ponudniku in se z njim pogovorili. Še isti teden je ukrepal in zamenjal dobavitelja.«

»To je podtaknjeno!«

Bogomir Paj je na očitke dijakov dejal, da posluje že 25 let in da se doslej ni zgodilo še nič podobnega: »Zagotovo je bilo podtaknjeno. Delamo pošteno, uporabljamo sveže sestavine. Vse analize, ki jih imamo, so v redu. So pa pritiski v tem poslu veliki.« Potrdil je navedbe ravnateljice Pogelšek Žilavčeve, da so takoj po dogodkih na zdravstveni šoli zamenjali dobavitelja solate, in zavrnil očitke, da kuharice v šoli ne nosijo kap.

Paj ni ponudnik prehrane le na zdravstveni šoli, ampak tudi v Gimnaziji Celje Center. Kot smo neuradno izvedeli, tudi na tej šoli s prehrano niso prav zadovoljni. Tako naj bi pred kratkim tam delili čokoladice z nekaj mesecev pretečenim rokom uporabe. Paj je tudi to zanikal, češ da so bile takšne le tri čokoladice, katerih rok se je iztekel največ tri dni prej.

Nadzora še ni bilo

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, ki je za nadzor nad obrati pristojna od januarja lani, do zdaj še ni obravnavala ponudnika Bacchus Bogomirja Paja. Srednja zdravstvena šola Celje tudi še ni bila predmet strokovnega spremljanja Nacionalnega inštituta, prav tako o teh težavah niso obveščeni na ministrstvu za šolstvo.

Obe srednji šoli, kjer s podjetnikom Pajem očitno nimajo najboljših izkušenj, bi lahko pogodbo z njim prekinili. Po naših informacijah je z njim zelo težko poslovati, zato naj bi zdravstvena šola le čakala na iztek pogodbe in že pripravljala razpis za novega ponudnika. Gimnazija Celje Center je v težjem položaju, saj je Paj investiral v njihovo kuhinjo in bi ob preklicu pogodbe, ki se sicer izteče leta 2019, s sabo odpeljal tudi opremo.

Bacchus Božidar Paj, ki poleg prehrane v šolah ponuja tudi catering, ima le enega zaposlenega in že od junija 2002 blokiran račun. Po podatkih Supervizorja mu je zdravstvena šola letos nakazala 870 evrov, gimnazija Center pa 1270 evrov. Ker malica za enega dijaka stane okoli 50 evrov, so ti zneski absolutno prenizki. Po naših informacijah naj bi šoli Paju plačevali le z asignacijami in s cesijami.