Dijsselbloem: Slovenija ni poskusni zajček

Čufer in Dijsselbloem sta na delovnem kosilu spregovorila o slovenskih reformah in bančnih stresnih testih.

Objavljeno
21. oktober 2013 13.47
Dijsselbloem in Čufer
Ti. K., Delo.si
Ti. K., Delo.si

Šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem se je na delovnem kosilu s finančnim ministrom Urošem Čuferjem danes v Ljubljani seznanil z ukrepanjem Slovenije za izhod iz krize. Glede pregledov slovenskih bank, ki trajajo dlje od načrtov, je poudaril, da se mu bolj kot hitrost pomembni zdijo verodostojni rezultati.

Dejstvo, da proces pregleda bank traja dlje, kot bi si želeli, kaže na to, kako kompleksni so ti procesi. Spomnil je, da Slovenija ni prva država, v kateri tovrstna vaja poteka, zato je zavrnil očitke, da bi bila v tem pogledu poskusni zajček za podobne vseevropske preskuse v sistemskih bankah prihodnje leto.

Metodologije, ki se uporablja pri izvajanju stresnih testov v osmih slovenskih bankah, Nizozemec ni želel komentirati, saj je to po njegovih besedah v pristojnosti regulatorjev.

Finančni minister Čufer je nizozemskemu kolegu predstavil, kako so do zdaj v Sloveniji potekale reforme na različnih področjih, kakšno je trenutno stanje in kakšni so vladni načrti za v prihodnje. Glede metodologije pri stresnih testih pa je izrazil pričakovanje, da se tista prihodnje leto ne bo bistveno razlikovala od tokratne.

Danes smo v Delu objavili ekskluziven intervju z Dijsselbloemom, v katerem je izrazil podporo Sloveniji, da nadaljuje svoje delo. Po njegovem mnenju Slovenija najbolj potrebuje reformo finančnega sektorja: »Najbolj ključna je reforma finančnega sektorja, v vladni politiki pa bo potrebnih še več drugih strukturnih reform. To bo od politikov zahtevalo veliko poguma. Včasih ga morajo zbrati, da storijo stvari, ki so nujne, a nepopularne. A to je zdaj politična realnost v številnih evropskih državah.« Celoten intervju si preberite v prispevku: Slovenijo podpiramo, špekulacije pa niso v pomoč