Direktorji slovenskih bolnišnic: »Za izhod iz nastale situacije slovensko zdravstvo potrebuje politično voljo«

Eden pomembnejših problemov za odločanje so pomanjkljivi oziroma nezadostni podatki, zato je potrebno na nacionalni ravni pristopiti k poenotenju informacijskega sistema oziroma povezovalne platforme.
Fotografija: Na zboru se je direktorjem ob odsotnosti ministra za zdravje pridružil državni sekretar iz Kabineta predsednika Vlade RS mag. Vojmir Urlep. FOTO: Bolnišnica Valdoltra
Odpri galerijo
Na zboru se je direktorjem ob odsotnosti ministra za zdravje pridružil državni sekretar iz Kabineta predsednika Vlade RS mag. Vojmir Urlep. FOTO: Bolnišnica Valdoltra

V Bolnišnici Valdoltra so se zbrali direktorji slovenskih bolnišnic. Na zboru se jim je ob odsotnosti ministra za zdravje pridružil državni sekretar iz Kabineta predsednika Vlade RS mag. Vojmir Urlep. Skupaj so razpravljali o predlogih Združenja direktorjev slovenskih bolnišnic, ki so jih direktorji oblikovali na jesenskem srečanju v Topolšici, in ugotovili, da novi minister takoj v sodelovanju z vodstvom bolnišnic in stroke pripravi strateški načrt za celotno javno zdravstvo glede na potrebe prebivalstva in razvoj stroke, ki bo vseboval vsebinske, razvojne, kadrovske in infrastrukturne potrebe.

Na pobudo direktorjev je strinjanje na nujnost sprejema sprememb na področju vodenja in upravljanja zdravstvenih institucij pritrdil tudi Vojmir Urlep. Eden pomembnejših problemov za odločanje so pomanjkljivi oziroma nezadostni podatki, zato je potrebno na nacionalni ravni pristopiti k poenotenju informacijskega sistema oziroma povezovalne platforme. Prisotni so se strinjali, da mora javno zasebno partnerstvo postati eden izmed možnosti financiranja investicij v zdravstvu.
 
Prav z namenom skupnega oblikovanja zdravstvene reforme je direktorjem vodja Sektorja za makroekonomske politike in vodja Sektorja za socialne politike, UMAR, gospa Lejla Fajić v nadaljevanju predstavila aktualna gospodarska gibanja in napovedi ter trende na demografskem področju.

Udeleženci so si bili enotni, da za izhod iz nastale situacije slovensko zdravstvo potrebuje politično voljo in kontinuiteto pri vodenju ministrstva za zdravje oziroma konsenz vseh političnih strank, dialog in dogovor z medicinsko stroko ter stroko zdravstvene nege in pa opolnomočeno vodstvo javnih zdravstvenih podjetij.

Preberite še:

Komentarji: