Direktorju ŠOUP Koklu pogojna kazen zaradi ponareditve statuta študentske organizacije

Kokl je odredil objavo spremenjenega statuta študentske organizacije, čeprav ga študentski zbor ni potrdil.

Objavljeno
23. november 2016 20.14
bsu*Sebastjan Kokl
Vi. V., STA
Vi. V., STA
Koper - Direktor Študentske organizacije Univerze na Primorskem Sebastjan Kokl je kriv ponarejanja listin, ker je odredil objavo spremenjenega statuta študentske organizacije, čeprav je vedel, da ga študentski zbor ni potrdil, je odločila sodnica Melita Černe. Kokl je dobil pogojno kazen enega leta in dveh mesecev zapora s preizkusno dobo treh let. Obramba in tožilstvo sta napovedala pritožbo.

Tožilka Vesna Medica je sicer za Kokla predlagala pogojno zaporno kazen enega leta in osmih mesecev s preizkusno dobo štirih let ter za isto obdobje tudi izrek prepovedi opravljanja funkcije direktorja.

Kot je danes povzela v sklepnih besedah, je bilo nedvomno dokazano, da spremenjeni statut nikoli ni bil sprejet, saj je bil študentski zbor nesklepčen. To pa sta vedela samo tedanja predsednica študentskega zbora Mirela Čanić in Kokl, ki ga je o tem seznanila prav Čanićeva. Kljub temu je Kokl dal objaviti statut.

Ob tem je tožilka izpostavila, da je šlo za korenite spremembe statuta, s katerim je več pooblastil prešlo iz funkcije predsednika študentske organizacije na funkcijo direktorja. Prav na podlagi spremenjenega statuta je Kokl, ki se mu je iztekel študentski status in ne bi mogel ostati predsednik ŠOUP, nato postal direktor organizacije.

Kokl, ki izreku sodbe ni prisostvoval, je pred tem v dopolnitvi svojega zagovora danes sicer poudaril, da ŠOUP ni organizacija enega človeka in da že zaradi narave same organizacije ne bi mogel izpeljati tako samovoljnega dejanja, ne da bi kdo to opazil. Prav tako je opozoril, da več let po sprejetju nihče ni problematiziral samih sprememb statuta. Tako Kokl kot njegova zagovornica Marija Hladin sta sicer že pred izrekom sodbe izrazila dvom, da je sodba vnaprej spisana.

Pritožbo na sodbo sta že napovedali tako Hladinova, ki se je po obravnavi izognila izjavam za medije, kot Medica. »Tožilstvo je zadovoljno s tistim delom, kjer je sodišče izreklo obsodilno sodbo. Nekoliko manj smo zadovoljni glede kazenske sankcije oz. višine, kot jo je sodišče odmerilo,« je po obravnavi pojasnila tožilka. Njena pritožba se bo sicer nanašala tako na višino kazenske sankcije kot na izrek prepovedi opravljanja poklica, je dodala.

»Vsekakor je kazenska sankcija glede na posledice samega dejanja in pa dejstva, da je sama storitev kaznivega dejanja obdolženemu omogočila, da je prišel do položaja direktorja, po moji oceni nekoliko prenizka,« je še povedala tožilka.