Dnevno prerazporejanje porabe elektrike

Japonsko-slovenski projekt Premakni porabo vzpodbuja porabo energije izven konic in izjemnih dogodkov v omrežju.

Objavljeno
12. oktober 2017 20.08
Elektrika,energija,Ljubljana Slovenija 17.01.2014
Franc Milošič
Franc Milošič

Z letošnjim decembrom bodo na Dravskem polju in v Halozah vpeljali enoletni preiskusni projekt Premakni porabo, s katerim bodo skušali prerazporediti porabo elektrike pri odjemalcih. Za izogibanje potrošnji v najbolj obremenjenih obdobjih ali ob posebnih dogodkih v omrežju jim ponujajo posebno tarifo z deset odstotkov nižjo ceno energije. Japonsko-slovenski projekt bo imel na voljo 35 milijonov evrov.

S pilotnim projektom se v resnici lotevajo preobrazbe energetskega trga. Da pokrijejo vršno porabo, morajo graditi vedno večje energetske zmogljivosti. Pri pametnejši razporeditvi porabe pa teh ne bi bilo treba toliko. A za to distributerji potrebujejo aktivnega potrošnika energije, ki je pripravljen z njimi sodelovati, hkrati pa si s tem svojim prilagajanjem porabe zmanjševati stroške za energijo. 

Japonska razvojna agencija NEDO bo za vzpostavljanje sistema prispevala 20 milijonov evrov nepovratnih sredstev, še 15 milijonov bo zagotovil Eles. S Hitachijem bodo začeli vzpostavljati infrastrukturo, ki omogoča sodelovanje med potrošnikom in distributerjem. Če bodo rezultati vspodbudni, bo Agencija za energijo odobrila posebne tarife tudi za druga območja ali za celotno državo. Japonski partnerji so si izbrali Slovenijo za svojo referenčno evropsko točko (eno imajo še v Aziji, drugo pa na Havajih). 

V projekt bodo lahko prostovoljno vstopila gospodinjstva in mali poslovni odjemalci (radi bi jih pridobili 1300 v občinah Cirkulane, Hajdina, Kidričevo, Podlehnik, Ptuj/četrt Breg-Turnišče/, Makole, Majšperk, Podlehnik, Starše in Žetale). Gospodinjstvo naj bi z majhnimi prilagajanji ob izrednih potrebah po elektriki v enem letu prihranilo okrog 50 evrov.