Do osebnih podatkov (tudi) prek slovenskih odvetnikov

Zagrebški odvetnik svetuje, naj lastnik vozila ugovarja, sicer je izvršbi tlakovana pot.

Objavljeno
21. julij 2016 21.05
oba*prekrsek
Mitja Felc
Mitja Felc
Ljubljana – Najprej obvestilo, da je treba poravnati račun za nepravilno parkiranje, nato pa ob ignoriranju zapisanega v predlogu o izvršbi, s stroški, ki nekajkrat presegajo glavnico, je »pozdrav s Hrvaške«, ki ga v zadnjem času prejema vse več slovenskih lastnikov vozil.

Ne gre za kazen zaradi nepravilnega parkiranja, kar se pogosto napačno omenja, še manj pa neki namišljeni znesek, ampak zaplet korenini na katerem od hrvaških parkirišč v zasebni lasti ali parkirišč, s katerimi upravljajo koncesionarji. Začne se, ko lastnik vozila ne plača predvidenega zneska za čas parkiranja ali je ta čas presežen, zato mu kontrolorji za vetrobransko steklo zataknejo račun s položnico za celodnevno parkiranje. Ker voznik tega ne poravna, se na podlagi registrske številke začne iskanje lastnika vozila. Po mnenju nekaterih je lahko postopek, kako pridejo do osebnih podatkov, sporen, da morda vse le ni po naših predpisih, sumi tudi informacijski pooblaščenec, saj je že sprožil inšpekcijski postopek.

Zakonodaja ureja, kdo lahko brska po osebnih podatkih posameznikov. In med njimi so tudi slovenski odvetniki (neposredno tega sicer ne morejo početi, lahko pa to na podlagi utemeljenega razloga in pooblastila stranke oziroma oškodovanca stori ustrezni državni organ), hrvaški odvetniki pa te pristojnosti na slovenskih tleh nimajo. A so sosedje našli rešitev tudi za to – posamezna hrvaška družba, ki upravlja parkirišča, pooblasti odvetnika v Sloveniji. Potem (teoretično) ni več zadržkov, da oškodovanec (torej upravitelj parkirišč) z njegovim posredovanjem ne bi dobil osebnega podatka, kdo se je požvižgal na plačilo parkirnine.

Zagrebški odvetnik Ruđer Anić je skeptičen do postopkov, ki sledijo, če lastnik vozila računa ne poravna, to je predlog za izvršbo. Po njegovi oceni je kar nekaj formalnih razlogov, da tak postopek na sodišču pade. Pravi, da ima sam že nekaj pozitivnih odgovorov puljskega sodišča prve stopnje, saj so razveljavili sklep o izvršbi. Vendar opozarja, da je pomembno, da stranka sklepu ugovarja, ignoriranje se torej ne obrestuje.