Dolenjci čakajo superračunalnik

Omogočal bo hitre raziskave in učinkovito obdelavo podatkov za študente in gospodarstvo

Objavljeno
04. junij 2014 00.32
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto

Novo mesto - Novomeška fakulteta za informacijske študije bo ta mesec dobila visokozmogljivi računalniški sistem HPC z visoko zmogljivostjo. Prvi dolenjski superračunalnik bo pripravljen za uporabo na poletni šoli HPC, ki bo potekala v začetku julija hkrati v Novem mestu in na ljubljanski fakulteti za strojništvo.

V državi je za zdaj pet superračunalnikov, novomeški bo prvi na Dolenjskem. Poganjalo ga bo 700 procesorskih jeder, imel bo štiri terabajte spomina DDR3 RAM, za podatke pa bo na voljo sto terabajtov diskovnih zmogljivosti. Vsa oprema bo postavljena v podatkovnem centru novomeškega podjetja Mikrografija, ki se ukvarja z vzpostavljanjem celovitih rešitev na področju elektronskega poslovanja in je večkratna dolenjsko-posavska gazela.

Učinkovita obdelava velikih količin podatkov

»Ta stroj bo omogočil mnogo hitrejše raziskave problemov in učinkovitejšo obdelavo zelo velikih količin podatkov. Na fakulteti ga bomo uporabljali za zahtevne simulacije tehnoloških mrež po vzoru bio-mrež, za kategorizacijo in simulacijo dokumentnih tokov, poslovnih procesov, proizvodnje in transporta oziroma logistike ter za simulacije v medicini. Študentje se bodo učili vzporednega programiranja,« je povedal Janez Povh, dekan Fakultete za informacijske študije v Novem mestu. Ustanovljena je bila pred šestimi leti kot prva javna fakulteta zunaj okvira katere od slovenskih univerz, v štirih študijskih programih pa ima v tem študijskem letu 240 študentov.

Poletna šola za študente in gospodarstvo

Računalniški sistem HPC z visoko zmogljivostjo bo v Novem mestu vzpostavljen v okviru projekta Kreativno jedro: Simulacije, ki na fakulteti za informacijske študije poteka od januarja 2013 in je financiran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj ter ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Sistem bo skupaj z namestitvijo stal 416.000 evrov.

Dekan Janez Povh je prepričan, da bo nov superračunalnik odigral svojo vlogo že na poletni šoli, ki bo potekala od 7. do 11. julija na novomeški informacijski in ljubljanski strojni fakulteti. Šola je namenjena izobraževanju na superračunalniku iz osnov vzporednega programiranja, uporabe okolja Linux na HPC in simulacij. V njej poleg študentov pričakujejo tudi udeležence iz gospodarstva (prve prijave že imajo), saj ugotavljajo, da so tam ta znanja šibka.