Dom Kuzma okreva, bivša direktorica na sodišču

Brez denarja je zgradila dom starejših na Kuzmi, ga prezadolžila in ga pahnila v prisilno poravnavo.

Objavljeno
17. marec 2014 21.06
Jože Pojbič, Murska Sobota
Jože Pojbič, Murska Sobota

Murska Sobota, Kuzma − Te dni je bil na soboškem okrajnem sodišču predobravnalni narok proti nekdanji lastnici in direktorici doma starejših na Kuzmi Pepici Glamuzina in njeni hčerki Nini. Obtoženi sta poneverbe in ponarejanja poslovnih listin, s čimer naj bi družbo Glammy Vital oškodovali za 37.000 evrov. Obe sta krivdo zanikali, zato se bo sojenje začelo maja.

Toda očitek, da je Glamuzinova lastno podjetje oškodovala za samo 37.000 evrov, se zdi sedanjemu direktorju in lastniku Doma Kuzma Iztoku Čegovniku smešno nizek. Sami so od nje poskušali iztožiti vsaj 110.000 evrov, kolikor naj bi skupaj neupravičeno dvignila z računa podjetja in porabila zase, Glamuzinova pa je Dom Kuzma tožila zaradi domnevno neupravičene prekinitve delovnega razmerja. Ker se je odškodninska tožba vlekla predolgo in ker ni bilo upanja, da bi odškodnino od Glamuzinove lahko kdaj izterjali, tudi če bi jim jo sodišče dosodilo, so se decembra lani z njo raje poravnali in pozabili na odškodninski zahtevek, pravi Čegovnik.

S tem so vsaj ustavili naraščajoče stroške pravdanja, saj morajo pri sedanjem poslovanju doma z denarjem biti zelo preudarni, da ne zaidejo v izgubo. Bremenijo jih namreč dolgovi, ki jih je v prvih dveh letih poslovanja ustvarila Glamuzinova, in odplačevanje posojila, s katerim je Čegovnikova družba Certo od Krekove družbe za storitve pozneje odkupila stavbo doma.

Stanovalci so bili lačni

Težave Doma Kuzma so se začele že kmalu po njegovem odprtju maja 2009. Pepica Glamuzina oziroma njena družba Vital Glammy se je 2,6-milijonskega projekta očitno lotila brez denarja, zato ni plačevala dobaviteljem opreme, ni redno pokrivala stroškov delovanja doma in ni plačevala lizinških obrokov za stavbo doma Krekovi družbi za storitve. Tako so zaradi finančne stiske zaposleni včasih za stanovalce, ki so dom napolnili v pol leta po odprtju, sami za svoj denar kupili ali z domačih kmetij prinesli hrano, da ti niso bili lačni.

Po slabih dveh letih takšnega poslovanja je moralo podjetje Vital Glammy v prisilno poravnavo in kmalu po njenem začetku so Pepico Glamuzino zaradi slabega dela in odnosa do zaposlenih in stanovalcev, pa tudi zaradi domnevnega neupravičenega dvigovanja denarja s poslovnega računa, odpustili. Med postopkom prisilne poravnave, ki še traja, pa je lastnik družbe in same zgradbe doma postal Iztok Čegovnik.

Zdaj je dom napolnjen tudi s stanovalci iz osrednje Slovenije in Gorenjske, uspešno odplačuje obroke upnikom v prisilni poravnavi in bančna posojila ter pri vsem tem posluje pozitivno, pravita direktor Čegovnik in njegova pomočnica za finance Jožica Baša. V domu je zaposlenih 38 ljudi, dosedanjim 64 posteljam pa bodo kmalu pridružili še 21 novih v mansardi doma, kjer so za okrog 300.000 evrov uredili dodatne sobe in zdaj čakajo dovoljenje za delo v njih. »Ne moremo si privoščiti kakšnega razkošja, toda dihamo,« je trenutno stanje v Domu Kuzma na kratko povzela Baševa.