Dotrajana protokolarna Vila Zlatorog na Bledu dočakala obnovo

Ohranili bodo kakovostno obstoječo konstrukcijo in gradbeno strukturo spomeniško zaščitene vile.

Objavljeno
15. marec 2013 12.49
jsu_vila zlatorog
S. P., Delo.si/STA
S. P., Delo.si/STA

Bled - Dotrajana protokolarna Vila Zlatorog na obali Blejskega jezera bo vendarle dočakala obnovo. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je namreč izdalo odločbo o dodelitvi evropskih sredstev za njeno obnovo. Celotna naložba bo stala 1,8 milijona evrov, od tega bo skoraj 1,5 milijona evrov prispeval evropski sklad za regionalni razvoj.

Kot so danes sporočili z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, bo trenutno propadajoča vila obnovljena za protokolarne dejavnosti državnega vrha. Namenjena bo delu, druženju, pogostitvam in namestitvam gostov v okviru programa protokolarnih dejavnosti. Ob vili bo zgrajen tudi pomožni servisni objekt, hkrati bo prenovljena močno dotrajana vinoteka Ledenica.

V projektu celovite rekonstrukcije bodo ohranili kakovostno obstoječo konstrukcijo in gradbeno strukturo spomeniško zaščitene vile. Izvedena pa bodo gradbeno obrtniška dela, po katerih bo vila ustrezala vsem standardom in predpisom.

Prenovljena vila bo prispevala tudi k dvigu konkurenčnosti turističnega gospodarstva. Naložba bo povečala obseg turističnega prometa in potrošnje, saj bodo ciljni gostje visoki predstavniki iz tujine in tisti, ki posegajo po prestižnejši ponudbi. Hkrati bo prispevala k dodatni prepoznavnosti kraja, so prepričani na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, kjer bodo skrbeli za izvajanje projekta obnove.

Vila Zlatorog je sicer v upravljanju Javnega gospodarskega zavoda Protokolarne storitve RS, ki ima sedež na Brdu pri Kranju. V zavodu so lani v upravljanje prevzeli tudi Vilo Bled, ki je urejena kot hotel, a je od prevzema upravljanja že od lanske jeseni zaprta. Čeprav je bilo predvideno, da bi lahko Vilo Bled že za velikonočne praznike ponovno odprli, pa se je izkazalo, da bo potrebna celovitejša prenova in bo hotel znova odprt šele v letu 2014.