Dr. Noč: Ne izsiljujem denarja, želim poštenost

Komisija za nadzor javnih financ o sumljivem razdeljevanju sredstev za raziskovanje.
Fotografija: Marko Noč: »Koliko raziskovalcem se je to že zgodilo, pa niso šli v javnost?«
Odpri galerijo
Marko Noč: »Koliko raziskovalcem se je to že zgodilo, pa niso šli v javnost?«

Ljubljana – Kardiolog in raziskovalec Marko Noč je za pičle pol točke prenizke ocene ostal brez sredstev za nadaljevanje uspešnega raziskovalnega programa. Prepričan je, da so bile ocene revizorjev zgrešene. Ne ve se niti, kdo ga je ocenjeval.



Kar se je na Javni agenciji za raziskovalno dejavnost (ARRS) zgodilo Noču, zadeva dobrih 11.000 raziskovalcev, kolikor jih deluje v Sloveniji. Kdo od njih si namreč želi, da bi revizorji, ki jih določa ARRS, njihovo znanstveno odličnost ali druga merila evidentno podcenili? »Koliko raziskovalcem se je to že zgodilo, pa niso šli v javnost,« se je na včerajšnji komisiji za nadzor javnih financ v državnem zboru spraševal Noč.

Za njegovo raziskovalno skupino, ki jo vodi že od leta 2004, sta recenzenta navedla, da ne sodeluje v mednarodnih projektih, kar ne drži. Iz ocen je razvidno, da nista upoštevala vseh znanstvenih dosežkov, zgrešila sta tudi pri nekaterih drugih navedbah, zato je Noč podvomil o njunem delu. Ukrepati ni mogel. Lahko bi se pritožil na upravno sodišče, a ga delodajalec UKC Ljubljana, kot prijavitelj programa, ni podprl.

Kronologija
Kronologija


Ko na strokovnost dela ARRS pade noč


V boju z agencijo za raziskovalno dejavnost stoji danes v prvi vrsti zdravnik Marko Noč, leta 2011 je bil na njegovem mestu slovenski zgodovinar, literarni zgodovinar in libretist Igor Grdina. Zahteval je, da se razkrijejo imena recenzentov, ki ocenjujejo delo posameznih raziskovalnih skupin.

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je Igorju Grdini pritrdila, a je njeno odločbo razveljavilo upravno sodišče.

Grdina zato z zanimanjem spremlja primer Noča. Tudi slednjemu niso izdali imen recenzentov, ki sta ocenjevala njegov program. Pri znanstveni odličnosti sta mu na primer dodelila oceno tri (od petih), nekateri drugi njegovi kolegi pa so bili ocenjeni bolje, čeprav se po številu citatov, objavah v PubMed in članstvu v SAZU ali Evropski akademiji ne morejo kosati z Nočem. Ta je prepričan, da so nastale evidentne napake, vzrok zanje pa ostaja nepojasnjen, saj pritožbene poti ni. Kdo je ocenjeval njegov program, bo mogoče ugibati, ko bodo na agenciji objavili seznam vseh recenzentov za leto 2018. Na seznamu za leti 2016 in 2017 pa ni niti enega strokovnjaka s področja Nočevega delovanja, zato se ta sprašuje, ali so recenzenti sploh primerno izbrani in kompetentni.

Marko Noč gre zaradi opozarjanja na sistemske probleme marsikomu v nos. To dokazuje tudi anonimno pismo, naslovljeno na državni zbor. Avtor je pustil pisni odtis, ki čaka na grafološko analizo.
Marko Noč gre zaradi opozarjanja na sistemske probleme marsikomu v nos. To dokazuje tudi anonimno pismo, naslovljeno na državni zbor. Avtor je pustil pisni odtis, ki čaka na grafološko analizo.

 

Sporni recenzenti


Sociolog Frane Adam, ki je pred leti tudi zaradi nestrinjanja z recenzentskimi postopki izstopil iz znanstvenega sveta agencije za raziskovalno dejavnost (ARRS), pravi, da je imenovanje recenzentov misteriozno in da slabih ne odstranijo. Tudi sam je analiziral seznam za leti 2016 in 2017 ter ugotovil, da jih ima v družboslovju le okoli tretjina reference za (pravega) recenzenta: »Reference ostalih na seznamu (67 odstotkov) pa so vprašljive oziroma nekako ne ustrezajo referencam, ki jih pričakujemo od povprečno dobrega recenzenta.«

Tudi Grdina se strinja, da je izbiranje ocenjevalcev nepregledno in da nikjer rednega profesorja ne ocenjuje docent – na ARRS pa se to lahko zgodi. Grdina še dodaja, da za slovensko zgodovino agencija ne angažira najkompetentnejših raziskovalcev na tujem, ki obvladajo naš jezik.


 

Poziv inšpektorjem


Primer Noč je po Adamovem mnenju le vrh ledene gore. Dejansko se podobni primeri/razpisi in delitve projektov, ki so pristransko vodeni, dogajajo že več let: »Evropska komisija je lani dvakrat opozorila Slovenijo (v Country Report), da javno financiranje znanosti premalo upošteva učinkovitost ('performance-based'), ni meritokratsko in ni meritorno.«

Adam kot glavni problem navaja, da raziskovalec, ki se z oceno oziroma postopkom ocenjevanja ne strinja, nima možnosti ugovora. Tudi Noč, ki ima izkušnje iz ameriških in evropskih projektov, pravi, da se s čim takim, da ne bi imel možnosti pritožbe na oceno recenzenta, še ni soočil. Po Grdinovem vedenju pa agencija nikoli ni ukrepala proti nevestnim ocenjevalcem, čeprav je bila na to že opozorjena. Tam bi se morali zato po njegovem mnenju oglasiti upravni in drugi inšpektorji, varuh človekovih pravic in tudi računsko sodišče, ki je nekoč že ugotovilo nepravilnosti.



Včeraj so na komisiji za nadzor javnih financ predstavnikom ARRS v zvezi z zavrnitvijo Nočevega programa postavili veliko vprašanj, a odgovorov na nekatere nejasnosti niso dobili. Vodstvo agencije je splošno pojasnjevalo, da delajo skladno s pravilniki in da nimajo instrumenta, da bi lahko dvomili o recenzentih. Kar zadeva zavrnitev Noča, je poudarilo, da uspeh znanstvenika na enem področju ne pogojuje uspeha na drugem.

Preberite še:

Komentarji: