Društvo novinarjev opozarja na pritiske na novinarje

Policijo in tožilstvo pozivajo, naj ne izvajata pritiska na novinarje, da razkrijejo svoje anonimne vire ali fotografije.

Objavljeno
07. januar 2014 15.48
Posodobljeno
07. januar 2014 16.24
PREISKAVE
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Društvo novinarjev Slovenijeje (DNS) v zapisu Vir v trenutku, ko je razkrit, ni več vir pozvalo policijo in tožilstvo, naj »ne izvajata pritiska na novinarje, da razkrijejo svoje anonimne vire ali posredujejo fotografije, iz katerih bi bilo mogoče identificirati anonimen vir«.

»Zagotavljanje in varovanje anonimnosti vira informacij je eden od osnovnih mehanizmov, ki novinarjem omogoča pridobivanje pomembnih informacij v javnem interesu od virov, ki bi bili v primeru razkritja, deležni različnih sankcij,« poudarjajo.

DNS ob tem opozarja, da je slovenska zakonodaja na področju varovanja novinarjevega vira informacij v primerjavi z evropskimi standardi pomanjkljiva, z»ato se novinarji, ki v uradnih postopkih nočejo razkriti svojega vira, predati neobjavljenih zapiskov in posnetkov ali neuporabljenih fotografij, lahko sklicujejo le na kodeks in so izpostavljeni pritiskom organov pregona«.

»Ne zanikamo legitimne pravice pristojnih institucij, da v okviru zakonskih možnosti poskušajo najti osebe, ki so razkrile podatke, vendar pa razkritja, razen v izjemnih primerih, ne bi smele zahtevati od novinarjev. V zadnjem času se zaradi usode številnih »žvizgačev« oblikuje tudi pobuda, da je zaradi varovanja svobode govora treba te osebe, kadar razkrijejo informacije izrednega javnega pomena, zakonsko zaščititi,« se strinjajo v DNS.  

***

Novinarka Večera Damjana Žišt je bila namreč včeraj povabljena na specializirano tožilstvo, ki poskuša ugotoviti, kako so novinarji predčasno izvedeli za decembrsko kriminalistično hišno preiskavo pri obrambnem ministru Romanu Jakiču (PS). Tam je povedala, da namerava vire svojih informacij »varovati do smrti«.

Oddelek za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili, ki kot samostojna notranja organizacijska enota deluje v pri specializiranemu državnemu tožilstvu je na več medijev, med drugim na Finance in Večer, posredovalo dopis, poroča STA, v katerem naprošajo, naj jim posredujejo vse fotografije, ki so jih posneli na novinarski konferenci Jakiča po hišnih preiskavah.