Družba za spodbujanje razvoja TNP v likvidacijo

Družba za spodbujanje razvoja TNP je od leta 2010 ustvarila 4.200.000 evrov izgube.

Objavljeno
22. maj 2015 15.12
Šport hotel Pokljuka
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice

Ljubljana – Družba za spodbujanje razvoja TNP (Družba TNP) gre v likvidacijo, je danes odločila skupščina družbe, ki se je je udeležil le predstavnik države, ki je lastnica 51 odstotkov družbe.

Predstavnikov občin z območja TNP, ki imajo v družbi četrtinski lastniški delež in skoraj 10.000 malih delničarjev s skupaj 24-odstotnim lastniškim deležem, na skupščini ni bilo. Župan občine Bohinj Franc Kramar pravi, da je lastniški delež občine (3,57 odstotka) zanemarljiv in da tudi z udeležbo na skupščini drugačnega sklepa, kot je bil sprejet, ne bi mogli sprejeti.

Koliko je vredno premoženje Družbe TNP, njen zadnji direktor Gregor Tekavec ni hotel oceniti, prav tako ni hotel napovedati, kdaj bo postopek likvidacije končan. V likvidacijskem postopku morajo upniki prijaviti terjatve, ki se jih poplača po prodaji premoženja. Če bo po plačilu terjatev upnikov ostalo premoženje, ga bodo razdelili med delničarje, s tem pa bo postopek likvidacije končan, je pojasnil Tekavec. Družba TNP je po podatkih spletnega portala Gvin od leta 2010 ob skupaj 820.000 evrov prihodkov ustvarila za 4,2 milijona evrov izgub.

Na DSU so o sprejetem sklepu Družbe TNP seznanjeni, vendar bo formalno postala likvidacijska družba z dnem vpisa v sodni register, je povedala Katja Ujčič, svetovalka direktorja DSU. Postopek likvidacije Družbe TNP bo potekal po postopku prostovoljne likvidacije družbe v skladu z zakonom o gospodarskih družbah in akti družbe. Kdaj bo postopek končan, na morejo napovedati, saj še ne poznajo vseh podrobnosti, pravi Ujčičeva. Oceno o predvidenem iztržku bo likvidacijski upravitelj lahko predstavil šele po tem, ko bo po opravljeni primopredaji ugotovil, s katerim premoženjem družba TNP dejansko razpolaga, in ga v nadaljevanju dal ovrednotiti pooblaščenemu cenilcu.

Družba TNP ima v lasti 51-odstotni lastniški delež v družbi Pokljuka turizem, ki je lastnica Hotela Jelka na Goreljku, 49-odstotni solastnik je blejska družba Elmont Bled. Direktor in največji solastnik Elmonta Janez Žnidar pravi, da se bodo delničarji o odkupu lastniškega deleža Družbe TNP v Pokljuki turizmu še pogovorili, načeloma pa jih odkup zanima. Koliko bi plačali za državni delež, Žnidar ni hotel napovedati. Družba za spodbujanje razvoja TNP je sicer še tričetrtinski lastnik Šport hotela Pokljuka v stečaju, ki bo poleti odprt, v lasti ima še desetino smučišča Vogel ter manjšo parcelo v Studorju v Bohinju.