Država hoče izprazniti Art center v Središču

Ministrstvo za kulturo hoče preko sodišča iz objektov Art centra v Središču na Goričkem izseliti začetnika Art centra, društvo Onej, s tem pa tudi njegovega predsednika Zdravka Pravdiča

Objavljeno
14. april 2016 18.57
Jože Pojbič
Jože Pojbič

Murska Sobota - Državno pravobranilstvo je nedavno nadaljevalo pravdo na sodišču za prekinitev najemne pogodbe z društvom Onej in njegovim predsednikom Zdravkom Pravdičem za objekte Art centra v Središču na Goričkem in za izpraznitev prostorov. Toda na sami obravnavi se je izkazalo, da Onej od takrat, ko je postala lastnica objektov država, ni več najemnik nepremičnin Art centra in da država to društvo toži neupravičeno vsaj kar zadeva najemno pogodbo.

A tudi zavod Art Središče, katerega edini ustanovitelj je sedaj društvo Onej in ki je bil prejšnji lastnik nepremičnin v Središču, nima z državo kot lastnico sklenjene nobene najemne ali druge pogodbe, na podlagi katere bi lahko uporabljal te nepremičnine, čeprav Pravdič trdi, da je takratni državni sekretar na kulturnem ministrstvu Stojan Pelko ob podpisu pogodbe o prenosu lastništva takratnemu direktorju Art Središča Borštniku ustno obljubili petnajstletni brezplačni najem objektov. Toda, kot sami priznavajo na svoji spletni strani, zavod Art Središče pogodbe z ministrstvom za kulturo še vedno nima.


»Res je, najemne pogodbe nimamo, je pa zavod posestnik nepremičnin,« nam je dejal Zdravko Pravdič in s tem nakazal, da bo vztrajal v objektih, v katerih se le še občasno dogaja kaj malega. »Država nam očita, da namesto nas pokriva stroške elektrike, po drugi strani pa ni nihče prišel niti pogledat, v kakšnem stanju so ti objekti in v vseh teh letih država vanje tudi ni vložila niti evra. Vzdržujemo jih mi, ob tem pa po svojih zmožnostih še vlagamo in nadaljujemo z gradnjo rezidenčnega dela centra ter tako objektom zvišujemo vrednost,« pravi Pravdič in napoveduje še ustavno presojo upravičenosti prenosa lastništva nepremičnin Art centra na državo.
Država je pravdanje z društvom Onej in njegovim predsednikom Zdravkom Pravdičem začela že pred petimi leti, a ker so vmes potekali drugi sodni postopki, je zadeva na sodišču mirovala do sedaj. Sedaj pa Javni sklad za kulturne dejavnosti, ki ga je država določila za upravljalca objektov Art centra v Središču, prostore vendarle hoče izprazniti in začeti v njih izvajati svoje dejavnosti, kot so nam pojasnili na Ministrstvu za kulturo.


Društvo Onej je bilo pred skoraj dvema desetletjema pobudnik preureditve nekdanje stražnice JLA v Središču pri Prosenjakovcih v prvo slovensko rezidenčno umetniško središče. Društvo, ki ga je od vsega začetka vodil Zdravko Pravdič, je za projekt leta 1999 dobilo skoraj 250.000 evrov evropskega denarja, občina Moravske Toplice je prispevala dobrih 50.000 evrov. Leta 2000 so društvo Onej, občina Moravske Toplice, občina Šalovci in Društvo likovnih umetnikov Pomurja in Prlekije ustanovili zavod za kulturo, umetnost in razvoj Art Center Središče in v stražnici so se začela vrstiti umetniška gostovanja, ustvarjalne delavnice in drugi dogodki.


Ker naj bi ob stražnici zrasel še bivalni objekt za osemnajst umetnikov in objekt s prav toliko ateljeji, v katerih bi lahko gostujoči umetniki ustvarjali - je kulturno umetniško društvo iz Središča za zavod Art center Središče najelo posojilo, ki bi ga moral vračati zavod in za katero je sklad vpisal hipoteko na nepremičnine Art centra. Ker zavod Art center Središče posojila ni vračal (Zdravko Pravdič pravi, da zato, ker jim občina Moravske Toplice takrat ni dala obljubljenega denarja za redno delovanje, nekdanji župan Franc Cipot pa trdi, da takšnega dogovora ni nikjer zapisanega), so se začeli zapleti, zaradi katerih je leta 2005 Ribniški sklad nameraval na dražbi prodajati nepremičnine Art centra.


Medtem so se zaradi očitkov, da si Pravdič privatizira Art center in da deluje in posluje preveč po svoje in po domače, začela še nesoglasja med ustanovitelji zavoda, predvsem med občino Moravske Toplice in društvom Onej, ki so se jeseni 2006 končala z deložacijo Zdravka Pravdiča, umetniške vodje Vite Žgur in drugih sodelavcev Art Centra.


Istega leta so trije sodelavci Art centra v Ljubljani ustanovili nov zavod Art Središče, ki so mu leta 2007 brez vednosti in soglasja občine Moravske Toplice, kot trdi takratni župan Franc Cipot,  pripojili stari zavod Art Center Središče. Maja leta 2008 so se deložiranci po nekaterih zanje pozitivnih sodnih razpletih znova vrnili v objekte v Središču, vendar tudi novi zavod ni uspel odplačevati posojila, zato je vlada poleti leta 2009 zagotovila denar za poplačilo tega posojila z obrestmi vred pod pogojem, da se lastništvo nad nepremičninami Art Centra z zavoda prenese na državo. Takratni direktor zavoda Julij Borštnik je takšno pogodbo z ministrstvom za kulturo podpisal, Zdravko Pravdič pa je pozneje trdil, da brez pooblastila sveta zavoda in z obračunano bistveno prenizko vrednostjo vseh nepremičnin.


Kljub takratnim ugovorom se je država vpisala kot lastnica objektov centra in je že leta 2010 s tožbo zahtevala prekinitev najemne pogodbe z društvom Onej in izpraznitev prostorov, toda Onej je takrat na sodišču poskušal dokazati, da je bil prenos lastništva neupravičen. Dokazovanje je trajalo pet let in se je lani končalo s pravnomočno zavrnitvijo njihove tožbe, zato se sedaj pravda nadaljuje.