Država je dala hotelu Dom Utrip na Prvinah še eno možnost

Gorski hotel pod Čemšeniško planino, ki je zakonca Zevnik stal dva milijona evrov, je zaprt že dve leti.

Objavljeno
14. februar 2013 21.42
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje

Hotel Dom Utrip pod zagorsko Čemšeniško planino, ki sta ga leta 2009 z evropsko pomočjo postavila podjetnika iz Trzina Nuša in Stane Zevnik, je zaprt že dobri dve leti, sedem zaposlenih pa na borzi. Čeprav investitorja v ta edini pravi gorski hotel v Zasavju ne izpolnjujeta pogodbene obveznosti, Slovenski podjetniški sklad (SPS) ne bo posegel po sankcijah.

Hotel Dom Utrip z 22 sobami je 900 metrov visoko na Prvinah novembra 2010, komaj leto dni po odprtju, postal tarča nepridipravov. Neznani vlomilec je iz objekta odnesel vitalne dele kuhinjske opreme in naprav in pri tem lastnika oškodoval za 50.000 evrov. Od takrat je objekt, ki tudi sicer, kakor pravi Stane Zevnik, ni nikoli prav zaživel, zaprt. Vlomilcev policija do danes še ni odkrila.

Trije zaposleni tožijo lastnika

Investicijo v hotel sta Zevnikova najprej ocenjevala na 1,2 milijona evrov. Projektu podjetja Utrip so v okviru javnega razpisa za dvig konkurenčnosti turističnega gospodarstva, ki ga za Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo izvaja SPS, odobrili 40 odstotkov ali 480.000 evrov. Toda vlaganja se niso končala pri načrtovanem znesku, temveč pri dveh milijonih evrov in pri najemu bančnih posojil.

Vlom je olajševalna okoliščina, zaradi katere investitorju za zdaj ne bo treba vračati denarja. Na SPS so se odločili, da bodo ob upoštevanju določil pogodbe o sofinanciranju podjetju omogočili določen čas za ponoven zagon. Zevnikovima so prisluhnili tudi na banki. Manj sreče je bilo z zaposlenimi; od sedmih so se trije odločili za tožbo.

Že pol leta brez gostov

Zevnik pravi, da vse teže zagotavlja denar za stroške vzdrževanja hotela. Za preživetje bi potreboval od 400 do 500 nočitev na leto, a od 15. septembra lani ni imel niti enega gosta. Kadar se najavijo skupine, objekt vseeno odpre. Statusa centra šolskih in obšolskih dejavnosti, za kar je bil hotel grajen, Zevnik od države ne pričakuje več. Klasičnega turizma v njem noče razvijati. Sodelovanje je ponudil ustanovam za rehabilitacijo bolnikov po operacijskih posegih in društvu pljučnih in onkoloških bolnikov. Z eno ali dvema gostujočima skupinama na mesec, ocenjuje Zevnik, bi hotel preživel.

Vračilo sredstev ni običajno

Primerov, ko sta ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) ali izvajalska institucija zahtevala vračilo že izplačanih sredstev, je v Sloveniji glede na število sofinanciranih projektov s področja turizma relativno malo, pravi Suzana Zagorc z MGRT. Zahteve za celotno vračilo že izplačanih sredstev so se nanašale na gradnjo hotela Celovški dvori, dvorca Betnava in Lifestyle hotel Drnča - Predence.

Od leta 2004 do danes je MGRT s 160 milijoni evrov podprlo 179 projektov. Od tega predstavljajo sredstva Evropskega sklada za regionalni razvoj 75- oziroma 85-odstotni delež. Kar 128 sofinanciranih projektov je s področja turistične infrastrukture: sofinancirali so 84 novih nastanitvenih zmogljivosti ali 7962 novih ležišč, devet wellness centrov in zdravilišč, deset novih vlečnic, žičnic in projektov umetnega zasneževanja, 21 planinskih koč, dve golf igrišči, naravni park in športno dvorano ter promocijo tematskih turističnih proizvodov in aktivnosti regionalnih destinacijskih organizacij.

V obdobju nove finančne perspektive (2007-2013) so odobrili sofinanciranje 144 projektov v sofinancerski vrednosti 119 milijonov evrov. Predvideni učinki projektov, katerih skupna vrednost je 608 milijonov evrov, so tri leta po izvedbi projektov več kot dva milijona novih nočitev na leto, več kot 8000 novih ležišč in več kot 1800 novih delovnih mest.