»Država je v hudi finančni krizi«

Poslanka Maša Kociper (PS) na partizanski proslavi na Jančah: Takega zadolževanja država dolgo ne bo zdržala.

Objavljeno
26. maj 2013 15.44
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Janče - Na partizanski proslavi na Jančah je slavnostna govornica, poslanka državnega zbora Maša Kociper zbranim povedala, da se je država znašla v položaju, ko brez zadolževanja v tujini ne more več poravnavati svojih obveznosti do upokojencev in plač javnim uslužbencev.

»Nujno se moramo zadolževati in biti odvisni od tistih, ki nam denar posojajo. Žalostno je tudi dejstvo, da naša država zadolževanja po tako visokih obrestnih merah dolgo ne bo več zdržala, zato moramo kot narod vnovič stopiti skupaj in z več potrpljenja poiskati najboljše rešitve, pa čeprav so te tudi boleče,« je 500 zbranim razodela Kociprova na proslavi, na kateri so obeležili 71-obletnico zmage Druge grupe odredov nad nemškim zavojevalcem.

Kociprova je še povedala, da je sedanja vlada prisiljena nadaljevati z nekaterimi ukrepi, ki jih v okviru konsolidacije javnih financ od nas pričakuje Evropska unija, ki je končno spoznala, da je treba zagnati gospodarstvo in uravnotežiti prihodkovno stran državnega proračuna.

Po besedah Kociprove je za vlado najpomembnejše zagotoviti delo ljudem, sanirati banke in razdolžiti podjetja. Hkrati je zbrane potolažila, da se vpisa fiskalnega pravila v ustavo ni treba bati, ker ta ne bo znižal plač, pokojnin in socialnih prejemkov.

Poslankin govor pa je podžgal starosto partizanskega boja Janeza Stanovnika, da si je na odru vzel besedo in jasno povedal, da je v ustavi zapisano, da ima v Sloveniji oblast ljudstvo. Zato je v imenu tega ljudstva vladi svetoval, da naj uravnoteži javne finance tako, »da zmanjša obresti svetovnim bankam«.

»Tisti gospe v Nemčiji (Angeli Merkel, op. p.) je treba povedati, da če so za njih obresti manjše od enega odstotka, potem tudi za nas ne morejo biti šestkrat višje. Samo tako bomo ohranili socialno državo, v kar smo se zavezali v naši ustavi,« je bil odločen Stanovnik in požel odobravanje množice ljudi.