Kranjskogorskim golfistom darilo države

Vadbišče za golf so v Kranjski Gori ob reki Savi Dolinki uredili pred poldrugim desetletjem, vse od takrat je tlela želja, da bi ga razširili.

Objavljeno
03. avgust 2015 17.29
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice
Kranjska Gora – Vlada je na občino Kranjska Gora brezplačno prenesla dobrih pet hektarov zemljišča, na katerem bodo uredili še tri luknje na tamkajšnjem golfigrišču, ki bo do predvidoma prihodnjega leta skupaj imel devet lukenj. S tem bodo dopolnili turistično ponudbo, pravi Mirjam Žerjav, direktorica LTO Kranjska Gora.

Vadbišče za golf so v Kranjski Gori ob reki Savi Dolinki uredili pred poldrugim desetletjem, vse od takrat je tlela želja, da bi ga razširili in uredili igrišče z devetimi luknjami. Državi, ki je bila lastnica zemljišča tik ob Savi Dolinki, so že pred leti predlagali, da bi na občino brezplačno prenesla želena zemljišča. Zdaj so jih pridobili, golf pa bo, kot je dejal župan Kranjske Gore Janez Hrovat, »končno urejen, kot mora biti«. Doslej so golf igrali na poldrugem hektaru zemljišč, po povečanju bo igrišče precej večje in bo omogočal pridobitev ustreznih certifikatov za organizacijo turnirjev.

Urejeno igrišče za golf je nujna športno-rekreativno in turistična infrastruktura, je dodal župan, lega ob reki Savi Dolinki in enkratni razgledi na okoliške vrhove v Julijcih, kot je Jalovec ali Špikova skupina, pa igrišču dajejo velik razvojni potencial. Hkrati bodo v Kranjski Gori lahko začeli tržiti golfsko ponudbo, s tem bodo dobili možnost za pridobitev novih gostov. Golfisti so gosti s specifičnimi potrebami, znani so tudi kot dobri gosti, je pojasnjuje Mirjam Žerjav.

Brezplačna, a ogrožena zemlja

Občina je državno zemljišče (vlada je vrednost zemljišča ocenila na skoraj 400.000 evrov) pridobila brezplačno na podlagi zakona o spodbujanju skladnega regionalnega razvoja, s prenosom lastništva pa se je strinjala tudi agencija za okolje, ki je doslej za ta zemljišča skrbela kot upravljavka. Na agenciji za okolje ob prenosu zemljišč na občino opozarjajo na naravne procese, ki lahko z veliko verjetnostjo v prihodnosti ogrozijo varnost in obstoj objekta, je dejala Verica Vogrinčič, vodja službe za odnose z javnostjo na agenciji za okolje (Arso). Zemljišča so »erozijsko in potencialno poplavno ogrožena in so podvržena izraziti aktivni naravni hudourniški dinamiki, premeščanju plavin, bočni in globinski eroziji ter širjenju in spreminjanju osi struge, na račun trenutnih lastnosti teh nepremičnin«.

Grega Benedik, predsednik Golf kluba Kranjska Gora, je povedal, da so s tveganji, ki jih prinaša lega zemljišč tik ob reki, seznanjeni in jih bodo upoštevali. »Če bo voda kdaj odnesla golfigrišče, bi v kraju odnesla še kaj drugega,« je dejal Benedik.

Na Arsu pravijo, da bodo morali zavarovati in stabilizirati strugo vodotoka z namenom vzpostavitve vsaj minimalne varnosti in trajnosti igrišča za golf, investitor bo moral pridobiti še vodno soglasje, v katerem bodo opredeljeni pogoji posegov na zemljišču. Soglasje je med drugim namenjeno prav določitvi pogojev, ki jih mora upoštevati nosilec nameravanega posega, da bi preprečil, zmanjšal ali odstranil škodljive vplive na okolje. Konkretni ukrepi so odvisni od predpisov ter konkretnega primera in načina nameravane izvedbe in obratovanja posega, za katerega se izdaja okoljevarstveno soglasje, še pojasnjuje Verica Vogrinčič.

Na Arsu so na vprašanje Dela o škodljivem vplivu uporabe različnih sredstev za urejanje golfigrišč povedali, da je ekološko kot tudi kemijsko stanje Save Dolinke na tem odseku dobro.

Občinske formalnosti

Natančne ocene vrednosti investicije v ureditev golfigrišča še nimajo, Benedik pa pravi, da bo vredno precej manj kot en milijon evrov, na kolikor je vrednost celotne investicije ocenil župan. Golfklub in občina se morata o podrobnostih sodelovanja pri ureditvi igrišča za golf še dogovoriti, je dejal Benedik in dodal, da če bi formalnosti uredili čim prej in se del lotili še letos, bi lahko na razširjenem igrišču zaigrali že prihodnjo sezono.