Država naredila red med sprtimi koroškimi župani

Čistilni napravi na Prevaljah in v Črni sta regijska, in ne občinska projekta. 

Objavljeno
17. oktober 2017 17.08
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik

Dravograd – Razvojni svet koroške regije ter svet koroške regije sta danes na dopisni seji potrdila nov predlog prvega dogovora za razvoj regije, ki občinama Črna na Koroškem in Prevalje prinaša 70-odstotno sofinanciranje gradnje čistilnih naprav s sredstvi iz Evropske unije, in ne manj kot polovico, kolikor so jima odmerili najprej.

K spremembi dogovora je koroške župane prisililo tako ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo kot ministrstvo za okolje in prostor. Na obeh ministrstvih so odločno nasprotovali nameram večine koroških županov, da si regijska razvojna sredstva razdelijo po številu prebivalcev. »Dogovor za razvoj regije sestavlja nabor regionalnih projektov, in ne projektov posameznih občin,« so povedali na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Čistilni napravi v Črni na Koroškem in na Prevaljah sta bili ves čas sestavni del tako imenovanega teritorialnega dialoga, ki ga je država vodila z regijo. Spremembe so nastale letos pozno poleti, ko je predsedovanje svetu koroške regije prevzel radeljski župan Alan Bukovnik. Predlagal je, naj občine pozabijo na vse dosedanje dogovore o razdelitvi evropskih sredstev in si skoraj 27 milijonov evrov razdelijo po novem ključu.  

Po novem kompromisnem predlogu bodo ostale koroške občine dobile manj evropskega denarja. Koliko manj, je razložil predsedujoči sveta koroške regije, radeljski župan Alan Bukovnik: »Razliko od 40 odstotkov upravičenih stroškov, kolikor je bilo potrjeno na zadnjih sejah razvojnega sveta koroške regije in sveta koroške regije, do 70 odstotkov upravičenih stroškov, bodo zagotovile občine po deležih, glede na velikost občine po številu prebivalcev. Občine do 3000 prebivalcev (2,5 odstotka), občine s 3000 do 5000 prebivalci (štiri odstotke), občine s 5000 do 10.000 prebivalci (6,5 odstotka), občine z več kot 10.000 prebivalci (deset odstotkov) in občina z več kot 15.000 prebivalci preostanek sredstev. Če občine ne bodo imele projektov za alokacijo teh virov, bodo preostala sredstva prvenstveno alocirana na projekte občin z največjim deležem zmanjšanja sredstev glede na prvotno alokacijo (oziroma število prebivalcev).«

Če sprememb dogovora ne bi bilo, občini Črna na Koroškem in Prevalje ne bi mogli graditi čistilnih naprav, saj nimata dovolj lastnih sredstev. Gradnja čistilne naprave na Prevaljah je pomembna zaradi več kot sto milijonske naložbe Leka v novo tovarno širokospektralnega antibiotika, črnjanska pa zaradi okoljske sanacije s težkimi kovinami degradiranega okolja.