Država našla denar za Center Obala

Petnajst let po prvih pobudah je država vendrale našla denar za otroke in odrasle s posebnimi potrebami v slovenski Istri.

Objavljeno
22. maj 2015 00.03
Najbolj kulturna šola Slovenije okrogla miza o drugačnosti 21.5.2015 Ljubljana Slovenija
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Debeli rtič – Petnajst let po prvih pobudah, da bi morali v slovenski Istri zgraditi center za otroke in odrasle s posebnimi potrebami, in po 4200 zbranih podpisih pod peticijo je država vendarle našla denar zanj. Če bo tokrat držala obljubo, bo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti najkasneje 5. junija objavilo javno naročilo za izbiro graditelja Centra Obala na Debelem rtiču.

Vlada je danes dala soglasje ministrstvu za delo, da lahko objavi obvestilo o naročilu za gradnjo Centra Obala. Omenjeni center je zdaj vključen v delovni program investicij ministrstva, postal pa bo enota Centra za usposabljanje, delo in varstvo Draga. Na ministrstvu so ocenili, da bo naložba v center znašala 3,34 milijona evrov (z DDV). Sredstva so zagotovljena v proračunu.

»Zelo sem vesela, da je takšna odločitev sprejeta. Toda obljubljeni razpis za izbiro izvajalcev moram videti na lastne oči, da mu bom verjela. Pobudo za center sem kot predstavnica mater z otroki s posebnimi potrebami dala že leta 2000 in od takrat slišala že veliko obljub,« je povedala Angela Lampe iz Prad, ki že vsa leta predstavlja starše otrok.

Gradbeno dovoljenje za center je bilo po zapletih izdano januarja 2014, tik pred tem pa so izvedeli, da jim je ministrstvo preusmerilo predvidenih 3,8 milijona evrov iz proračuna. Zato je bila Angela Lampe tudi pobudnica spletne strani www.zazavoddebelirtic.si, na katerem so septembra lani začeli zbirati podpise za vrnitev državnih sredstev, ki so bila zagotovljena skoraj deset let. »Doslej smo na spletni strani zbrali 3000, na papirjih pa 1200 podpisov. Če nam ne bi vrnili denarja, bi sprožili zahtevo za sprejetje zakona, ki bi nam dal to pravico,« pravi Angela Lampe.

»Starši in sorodniki smo povezani v civilno pobudo in Društvo sklad Silva. Ko smo pred skoraj 15 leti naročili raziskavo, smo ugotovili, da je na našem istrskem in delno kraškem območju 30 takšnih ljudi s posebnimi potrebami, za katere bi morali zagotoviti varstvo. Pred dvema letoma pa jih je bilo že 75,« je povedala Angela Lampe in dodala, da so morali pred kakšnimi osmimi leti za zemljišče plačati Rdečemu križu Slovenije 345.000 evrov (za 2500 kvadratnih metrov površine. Izkazali pa sta se kasneje občina Koper, ki jih je oprostila plačila komunalnega prispevka, in občina Ankaran, ki je podarila 2100 kvadratnih metrov dostopne poti in parkirišča.

Direktorica CUDV Draga Valerija Bužan je danes pojasnila, da bo razpis za izvajalca del skoraj gotovo do 5. junija, ker imajo razpisno dokumentacijo na ministrstvu že pripravljeno. Po objavi bodo čakali šest tednov, zaradi česar bi do septembra lahko že izbrali izvajalca.

Gradnja končana v letu dni

Gradnjo centra je lahko končana v letu dni, toda vselitve ne bo pred letom 2017, saj je šele takrat predviden zadnji del sredstev (za opremo). V 1816 kvadratnih metrih velikem domu bo prostora za bivanje 24 odraslih in 15 otrok v dnevnem centru. V njem bo zaposlenih 40 ljudi. Že zdaj je jasno, da to ne bo dovolj velik center za vse v regiji. Ko pa bo enkrat začel delovati, bo mogoče v bližnjih krajih organizirati mrežo manjših dislociranih enot, tudi stanovanj, v katerih bi delovali zaposleni terapevti iz Centra Obala.