Država ne bo reševala Iverke

Lesni center: »Da, a ne na pogorišču Tovarne ivernih plošč«

Objavljeno
19. december 2016 20.22
regent pahernikov gozd
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik
Dravograd – »Nesprejemljivo je, da podjetja, ki želijo od družbe Slovenski državni gozdovi odkupiti les, na svoje povpraševanje sploh ne dobijo odgovora,« je bil po obisku na Koroškem razočaran minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.

Minister je zato še toliko bolj prepričan, da mora podjetje Slovenski državni gozdovi skladno z zakonom in koalicijsko pogodbo čim prej vzpostaviti centre za zbiranje in predelavo lesa. Za težave z nakupom lesne surovine je Počivalšek izvedel v podjetju Imont v Otiškem Vrhu, ki gradi tudi lesene protihrupne ograje ob avstrijskih avtocestah. »Za naš Dars niso bile dovolj dobre. Za njih so boljše tuje betonske,« pravi slovenjgraški župan Andrej Čas. »Ne samo podjetja, odkar velja nov način gospodarjenja z gozdovi, smo v težavah tudi občine, če želimo kupiti kakšen kubik lesa. Pet mesecev smo čakali na macesnov les, ki smo ga potrebovali za gradnjo mostu,« pravi Romana Lesjak, županja Črne, občine z največjimi površinami državnih gozdov, tudi macesnovimi, na Koroškem.

Počivalšek je županom povedal, da ima regija vse možnosti za vzpostavitev enega centra za zbiranje in predelavo lesa v državi od štirih načrtovanih. Odločitev, kje jih bodo Slovenski državni gozdovi vzpostavili, bo po njegovem sprejeta do konca januarja. Korošci znova predlagajo lokacijo v Otiškem Vrhu, na stičišču treh dolin, prepričani pa so, da bi moral skrbeti tudi za predelavo manj kakovostnega lesa v iverne plošče. A minister je bil na tej točki jasen: »Država ne bo sodelovala pri reševanju Tovarne ivernih plošč v stečaju, naredila pa bo vse, da pomaga poiskati primernega tujega ali domačega investitorja za oživitev proizvodnje.

Drago ogrevanje »stečajne mase«

»Počivalšek je napovedal, da bo govoril s stečajnim upraviteljem Iverke o pomoči pri vzdrževanju tovarne čez zimo, da ne bi nastala tako velika škoda, da stečajnik na pomlad ne bi imel več ničesar prodajati. »Pomoč potrebujem, o tem ni dvoma. Ocenil sem, da bi ogrevanje stalo okoli 15.000 evrov na mesec,« je povedal Marko Drobež, stečajni upravitelj Tovarne ivernih plošč. Glede iskanja najemnika in prodaje stiskalnice v lasti Heta Resolution pa pravi: »Nič. Vse stoji.«  

V regiji vlada precejšnje razočaranje tudi zaradi neizvajanja ključnih regijskih projektov v okviru nove evropske finančne perspektive. »Nedopustno je, da postopek za gradnjo ene čistilne naprave od dveh načrtovanih v Mežiški dolini traja tako dolgo. Še posebno ker je naložba pogoj za veliko večjo, o kateri se bomo te dni pogovarjali z investitorji in jo pomagali pripeljati na Prevalje,« je rekel minister, ki o imenih investitorjev ni hotel govoriti, čeprav je že nekaj časa jasno, da ima Lekov penicilinski obrat velike možnosti za širitev proizvodnje. Okoli 70 milijonov evrov vredna naložba bo v Mežiško dolino prinesla najmanj 150 novih delovnih mest.