Država ne dovoli nakupa dela Šmelca

Litija spet toži, ker so na MGRT prepričani, da s tem projektom ne bi učinkovito in gospodarno porabili javnega denarja.

Objavljeno
01. september 2015 20.23
SVC
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Litija – Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) je znova zavrnilo litijsko občino pri njeni nameri za nakup dela Medgeneracijskega središča Šmelc (MSŠ) v lasti občinskega podjetja SVC z državnim denarjem. Zgroženi župan Franci Rokavec grozi s tožbo na upravnem sodišču.

Litijska občina je maja lani kandidirala na javni poziv MGRT s projektom Nakup Medgeneracijskega središča Šmelc, s čimer je z državnim denarjem želela odkupiti del objekta, v katerem so tudi prostori doma starejših občanov, vrtca in glasbene šole.

Ob ustanovitvi podjetja SVC aprila 2009 je občina vse tri parcele, na katerih je zgrajen objekt, prenesla v last omenjenega podjetja, ki je nato ob patronatu litijske občine najemalo posojila za gradnjo Šmelca. Iz gradbenega dovoljenja, ki je bilo priloženo k vlogi za projekt Nakup MSŠ, je razvidno, da je del zgradbe, ki ga je občina želela kupiti, na treh zemljiščih, ki jih je občina vložila že v osnovni kapital družbe SVC. Pred šestimi leti je njihova tržna vrednost znašala 1,011 milijona evrov, zdaj pa bi jih občina skupaj z delom objekta in državnim denarjem kar odkupila za 7,66 milijona evrov oziroma z DDV vred za 8,48 milijona evrov. Ministrstvo je vlogo zavrnilo, občina se je pritožila na upravno sodišče, ki je sklep ministrstva odpravilo in jim zadevo vrnilo v ponovno odločanje.

Pomagale niso niti zveze

Toda na MGRT so pri ponovnem pregledu litijske vloge ostali neomajni. Ministrstvo je prepričano, da projekt Nakup Medgeneracijskega središča Litija ne izkazuje učinkovitosti in gospodarnosti ravnanja z javnim denarjem pri nameravani oddaji nepremičnine v najem javnemu zavodu Dom Tisje, saj s tem ne bi bila dosežena gospodarna raba objekta.

Občini očitno pri nakupu dela objekta od podjetja SVC ni uspelo pomagati niti Rokavčevemu svaku Marku Drofeniku, sicer generalnemu direktorju direktorata za regionalni razvoj na MGRT, kjer so objavili javni poziv. Drofenik je s svojim podjetjem M-soft, računalniški inženiring, leta 2011 za dobrih 500 evrov pomagal vzpostaviti računalniški sistem v občinskem podjetju SVC, ki upravlja MSŠ. Naš vir z MGRT pa pravi, da »reševanje župana Rokavca iz finančne godlje ni uspelo samo zato, ker ministrstvo preprosto nima denarja«.

Rokavec optimističen

Litijski župan Franci Rokavec je za Delo povedal, da bo občina zoper sklep MGRT vložila tožbo na upravno sodišče, ker ministrstvo ni vsebinsko utemeljilo odločitve. Rokavec se sklicuje na strokovno mnenje ministrstva za finance, ki je zapisalo, da pri nakupu Šmelca in dosedanjih občinskih dokapitalizacijah podjetja SVC v višini šestih milijonov evrov ne gre za nedovoljeno državno pomoč, kar so do pred kratkim na omenjenem ministrstvu zatrjevali.

Na finančnem ministrstvu je Peter Bajec za Delo pojasnil, da je ministrstvo na podlagi dodatnih dokazil presodilo, da bi litijska občina z odkupom dela stavbe od družbe SVC tej dodelila selektivno gospodarsko prednost, ki pa ne bi imela vpliva na trgovino med državami članicami, zato ne predstavlja državne pomoči skladno z zakonom o spremljanju državnih pomoči in pogodbe o delovanju Evropske unije. Navedeno velja tudi za pretekla občinska vlaganja v družbo SVC.

»Prepričani smo, da bo občina prej ali slej dosegla pozitivno rešitev. Žalosti nas dejstvo, da je MGRT zavrnilo našo vlogo in tako zmanjšalo možnost za večji delež počrpanih evropskih sredstev na segmentu regionalnega razvoja v finančni perspektivi 2007–2013, ki se letos končuje, kar je škoda tudi z vidika celotne države,« je povedal Rokavec. Občina za zdaj od ministrstva ne namerava zahtevati odškodnine, saj bodo najprej počakali na odločitev upravnega sodišča.