Država odobrila denar, zdaj je na vrsti občina

Povsem zanemarjen športni objekt v Češči vasi bodo prihodnji mesec začeli obnavljati.

Objavljeno
31. julij 2017 17.58
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek

Novo mesto, Ljubljana – Novomeška občina je uspešno kandidirala na javnem razpisu izo­braževalnega ministrstva za obnovo povsem dotrajanega velodroma v Češči vasi in bo prejela 448.000 evrov. Fundacija za šport bo za naložbo, ki je ocenjena na 3,4 milijona evrov, zagotovila še dobrih 67.000 evrov

Na razpis so se lahko prijavile lokalne skupnosti, ki imajo v lasti javne športne objekte. Za sofinanciranje gradnje oziroma posodobitve športnih objektov bodo razdelili 2,24 milijona evrov, denar pa bo mogoče črpati leta 2018, ko ga bo občina morala tudi porabiti.

Obnova velodroma v Češči vasi je razdeljena na tri faze, ki obsegajo gradnjo oboka – podkonstrukcije za pokritje –, ureditev atletske steze in druge opreme ter pokritje objekta z napihljivim šotorom oziroma balonom. Iz novomeške občine so sporočili, da je za izvedbo podkonstrukcije v pripravi javno naročilo za izbor izvajalca del in da so skupaj s projektantom ugotovili, da bo zaradi načina izvedbe pokritja objekta z napihljivim šotorom treba prilagoditi tudi nekatere parametre pri izvedbi podkonstrukcije.

Občina v nov razpis

Občina mora zato zdaj dopolniti dokumentacijo razpisa, zato so se odločili za zavrnitev vseh ponudb za javno naročilo za izbiro izvajalca in pripravo novega razpisa s spremembo tehničnega in pravnega dela dokumentacije. Časovni načrt gradnje ostaja enak, je povedala Meta Retar iz novomeške občinske uprave. Izvajalec bi lahko dela za postavitev podkonstrukcije začel septembra in jih končal junija prihodnje leto.


Brez popravila se bo steza sama vdrla vase. Foto: Bojan Rajšek/Delo

Javno naročilo za atletsko stezo pa bo objavljeno konec leta, napovedujejo na občini. Poziv občine za pridobitev zasebnega partnerja, ki bi sodeloval pri pokritju velodroma, ni bil uspešen. Interesenti so opozorili na nekaj dejavnikov, na podlagi katerih bo občina prilagodila poslovni model sodelovanja zasebnega partnerja pri upravljanju bodočega objekta.

Občina je nameravala temeljito obnoviti velodrom že pred sedmimi leti, je povedala Retarjeva, vendar je bila naložba prevelik finančni zalogaj, saj je bila njena vrednost takrat ocenjena na 16 milijonov evrov. Iskali so vire financiranja, vendar takrat ni bilo razpisov, na katere bi se lahko prijavili. Prav tako so poskušali prek javno-zasebnega partnerstva pridobiti investitorja, a se nihče ni prijavil, zato je gradbeno dovoljenje takrat propadlo.

Velodrom v Češči vasi so zgradili leta 1996 za izvedbo mladinskega svetovnega prvenstva v kolesarstvu. Novomeška občina pa je projekt ureditve in prenove objekta zdaj uvrstila med svoje prednostne naloge. Objekt nameravajo še nadgraditi v nacionalni vadbeni center za kolesarstvo, atletiko in triatlon, ki bo zanimiv tudi zunaj državnih meja, saj v trikotniku Dunaj–Beograd–Milano ni tovrstnih vadbenih objektov.