Država spet pozabila na mlade

Izvajalci program PUM (projetno učenje za mlade) še brez pogodb in denarja, čeprav se je novo šolsko leto že začelo.

Objavljeno
09. september 2015 23.02
PUM Škofja Loka
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice
Radovljica – Izvajalci programa PUM (projektno učenje za mlade) še vedno nimajo podpisanih pogodb z državo za financiranje uspešnega programa, čeprav se je šolsko leto že začelo. Spet se ponavlja zgodba iz preteklih let, ko so na začetku šolskega leta v negotovosti izvajalci in uporabniki PUM.

»Vsak dan dobivamo klice in pisma mladostnikov in staršev, ki se želijo vključiti v program. Odgovarjamo jim, da ne vemo, kdaj bomo začeli izvajanje programa. To nas spravlja v zadrego, saj smo videti kot neprofesionalni in neresni,« je dejala Martina Guzelj, direktorica zasebnega zavoda Familija, ki program PUM izvaja v Škofji Loki. Od treh mentorjev, ki imajo specifična znanja, sta dve mentorici prijavljeni na zavodu za zaposlovanje, Guzeljeva se boji, da si bosta našli drugi službi, saj bi s tem ostali brez dragocenih znanj in izkušenj. Dodala je, da s podporo občine Škofja Loka za zdaj ohranjajo inštrukcije za mlade.

Začeli kar brez denarja

»Imamo zaposlene delavce za izvajanje programa, najete prostore, 25 otrok pa čaka na začetek izvajanja programa,« pravi Mateja Rozman Amon, direktorica Ljudske univerze Radovljica, ki izvaja program PUM v Radovljici. Čeprav z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti še niso dobili v podpis niti pogodbe za financiranje programa niti zagotovila, da bo program financiran, so program že začeli izvajati. V dilemi, ali naj čakajo na pogodbo z državo za financiranje programa ali pa naj program kljub vsemu začnejo izvajati, so se odločili za mlade, je dejala direktorica, ki je s tem nase prevzela tveganje in odgovornost. Z enakimi vprašanji se ukvarjajo tudi v preostalih desetih PUM po Sloveniji, v katerih vsako leto pomagajo do izobrazbe ali zaposlitve in s tem nekoliko manj negotove prihodnosti več kot 400 mladim, ki zaradi različnih vzrokov izpadejo iz izobraževalnega procesa. Na ministrstvu za delo so zatrdili, da je program PUM oziroma njegova nadgradnja predvidena tudi v okviru nove finančne perspektive do leta 2020. »Zdaj potekajo vsi postopki, da bi bili programi čim prej objavljeni. Predvidevamo, da bo program PUM-O, ki je vsebinska nadgradnja sedanjega programa PUM, vključen v izvedbeni načrt, ki ga bo vlada predvidoma potrdila septembra,« so sporočili z ministrstva.

Čeprav se program v Sloveniji izvaja že več kot 15 let in je bil prepoznan v EU, saj so zanimanje zanj pokazali tudi v drugih državah članicah, na ministrstvu na vprašanje Dela, zakaj morajo izvajalci programa PUM na pogodbe za financiranje programa vedno čakati še po začetku šolskega leta, niso odgovorili. Obljubili so le, da bo ministrstvo »takoj, ko bo mogoče, začelo postopke potrjevanja programa, saj je že pripravilo neformalni vsebinski in finančni predlog izvajanja programa, ki pa ga mora predhodno potrditi še služba vlade za razvoj in kohezijsko politiko«.