Država zatajila, občina bo zgradila sama

Nova glasbena šola in vrtec:  Slovenjgradčani od države niso prejeli odobrenega denarja za glasbeno šolo, zato jo dokončujejo na lastne stroške.

Objavljeno
27. maj 2015 02.57
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Slovenj Gradec – Po štirih letih zastoja bodo v Slovenj Gradcu končali gradnjo glasbene šole, ki se je leta 2011 ustavila zaradi pomanjkanja denarja. Od slabega milijona evrov, ki bi ga za šolo morala zagotoviti država, so jih doslej dobili komaj 117.000. Dogovorjene roke za izplačila ministrstvo nenehno prestavlja, zato je občina denar zagotovila sama.

Mateja Celin

Glasbeno šolo so leta 2011 zgradili do tretje gradbene faze in za to porabili več kot pol milijona evrov, nato pa del niso nadaljevali, saj je občini zanje zmanjkalo denarja. Objekt je vreden 1,85 milijona, od tega bi moralo ministrstvo za šolstvo zagotoviti slab milijon evrov (44 odstotkov vrednosti naložbe).

A so dogovorjeno dinamiko izplačil zaradi pomanjkanja sredstev nenehno prestavljali v prihodnost, tako da je mestna občina do lani za šolo prejela komaj 117.000 evrov, lani pa kljub pričakovanim 140.000 evrov od države niso dobili niti centa. Letos bodo namesto dogovorjenega pol milijona dobili le 108.000 evrov.

»Ker investicija že poteka, smo morali proračun prilagoditi, saj bomo morali večji del že letos financirati sami,« je povedal župan Mestne občine Slovenj Gradec Andrej Čas.

Koncertne dvorane ne bo

Tako bo občina neporabljeni denar za letošnje načrtovane naložbe, ki jih ne bo uresničila, prenesla na postavko glasbene šole. Skupaj z odplačanim dolgom in prenosi iz prejšnjih let ta presežek znaša 1,7 milijona evrov, nekaj ga bodo namenili tudi za financiranje dejavnosti, saj je z znižanjem povprečnine občina ob 208.000 evrov prihodkov. Glasbena šola bo končana do avgusta, a v njej ne bo koncertne dvorane, ki je bila predvidena v drugi fazi, ampak le manjša dvorana za balet v mansardi. »Projekt je doživel manjše spremembe tudi zaradi akustičnih zahtev v učilnicah, ki jim dosedanja dela niso zadoščala, to pa bo za 80.000 evrov podražilo gradnjo,« pravi župan.

Jeseni tudi nov vrtec

Jeseni bodo odprli tudi nov vrtec v Šmartnem, kjer bo na 600 kvadratnih metrih prostora za osem oddelkov. Naložbo, vredno 1,7 milijona evrov, občina izvaja v javno-zasebnem partnerstvu s konzorcijem, sestavljenim iz družb Gozdno gospodarstvo Slovenj Gradec, Lesoteka hiše, Štajerles in GLI. Konzorcij bo občini prihodnjih 15 let za uporabo lesenega vrtca zaračunaval 45,60 evra na uro uporabe ali po 171.000 evrov na leto (v ceno so všteti obratovalni stroški), skupaj s ceno programa bo vrtec Šmartno občino vsako leto stal 225.100 evrov. Po 15 letih vrtec preide v last občine, starega bodo julija porušili in na drugo lokacijo prestavili tudi spomenik NOB, na njegovem mestu pa uredili igrišče. Vrtec Šmartno obiskuje 101 otrok, zaradi prostorske stiske pa so morali en oddelek z 22 otroki urediti v bližnji osnovni šoli.