Državljanom tretjih držav omogočajo lažjo integracijo v družbo

Andragoški zavod Maribor je pripravil informativni teden Druženje za znanje, delo in poklic, saj kulturne, jezikovne in socialne ovire tujcem otežujejo uspešno vključevanje v novo okolje.

Objavljeno
01. junij 2015 12.52
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor

Maribor − S kulturnim bazarjem se je na Andragoškem zavodu Maribor − Ljudski univerzi začel informativni teden Druženje za znanje, delo in poklic. Namenjen je državljanom tretjih držav, ki se ob prihodu v Slovenijo srečujejo s kulturnimi, jezikovnimi in socialnimi ovirami, te pa otežujejo njihovo vključevanje v novo okolje.

Zlasti to velja za manj izobražene, ženske, otroke, starejše in invalide, ugotavljajo na andragoškem zavodu. Ta populacija se težko dokoplje do zanjo pomembnih informacij ter težje najde delo in navezuje socialne stike, kar posledično vpliva na njihovo življenje, ki je manj polno in kakovostno.

Da bi motivirali državljane tretjih držav za bolj kakovostno življenje na področju izobraževanja, dela in družabnega življenja, bodo v Andragoškem zavodu Maribor v tem tednu pripravili številne delavnice, predstavitve zanimivih življenjskih zgodb in strokovne dogodke. Obiskovalcem bodo predstavili ovire, potrebe, želje in potenciale državljanov tretjih držav ter ponujali možnost za sodelovanje in prijateljstvo s Slovenci.

Glavni cilji so ženskam, otrokom, mladim, starejšim, invalidom ter nepismenim državljanom tretjih držav predstaviti znanja in veščine, nujne za uspešnejše vključevanje v slovensko družbo in doseganje večje ekonomske neodvisnosti; pokazati načine za pridobitev potrebnih znanj in za njihovo uporabo s ciljem boljše socialne vključenosti, širšo javnost hočejo motivirati za aktivnejše sodelovanje pri reševanju problematike teh ranljivih ciljnih skupin, ustvariti in utrditi pa hočejo tudi vezi med Slovenci in državljani tretjih držav.

Večina dogodkov bo potekala v prostorih andragoškega zavoda in Centra za razvoj družbenih inovacij Tkalka. S svojimi zgodbami in prikazi svojih znanj, spretnosti, veščin ter kulturnega bogastva bodo aktivno sodelovali posamezniki in skupine tujcev iz kulturno zelo pestrih držav in okolij, poudarjajo na andragoškem zavodu, zato bo to odlična priložnost za spoznavanje novih kultur in sklepanje novih prijateljstev.